bosna i hercegovina

Schmidt: 'Osuđenima za ratne zločine treba onemogućiti dužnosti i nagrade'

20.09.2023 u 14:18

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt najavio je u srijedu da će osigurati da osuđeni za ratne zločine u toj zemlji više ne mogu obnašati bilo kakve dužnosti i potvrdio je da će osobno djelovati ako vlasti ubrzo ne donesu odgovarajuće odluke u tom smjeru

Schmidt je te riječi izgovorio u Srebrenici gdje sudjelovao u obilježavanju 20. godišnjice uspostave memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida što su ga nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. Podsjetio je da je osnutak tog centra ujedno rezultat djelovanja trojice njegovih prethodnik i upozorio kako za pomirenje i trajni mir u BiH teško da postoji veći izazov od nepoštivanja žrtava.

"Moramo se usprotiviti revizionizmu i iskrivljavanju istine koju su ustanovili međunardni i domaći sudovi", kazao je Schmidt. Stoga je već donio odluku kojom će osigurati prava preživjelih i opstanak samog centra kao i širenje aktivnosti samog centra u svrhu očuvanja sjećanja na genocid i sprečavanja ponavljanja takvih zločina.

Upostavit će se institut za istraživanje i obrazovanje u čijem će radu sudjelovati iskusni stručnjaci za istraživanje genocida, najavio je. Jedan od ciljeva je omogućiti da mladi diljem Europe uče o zbivanjima i propustima koji su doveli do "moralne katastrofe", kako je Schmidt opisao srebrenički genocid.

S time u vezi pripremio je još jedan paket odluka koje se sprema nametnuti ako vlasti u BiH ubrzo ne preuzmu odgovornost da ih one donesu. Schmidt je objasnio da se to ponajprije odnosi na unošenje podataka o osuđenicima za ratne zločine pred međunarodnim i domaćim sudovima u kaznene evidencije u samoj zemlji.

Do sada takva evidencija nije provedena, što u praksi znači da su haaški osuđenici u samoj BiH imali prava poput osoba koje nikada nisu bile osuđivane, uključujući pravo da budu birane na različite dužnosti. "Ne može se tolerirati činjenica da njihove kazne nisu uvedene u registre", kazao je Schmidt.

Pregovori između Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) i Ministarstva pravde BiH finaliziraju se te će odgovarajući dokument o tome biti potpisan u narednim tjednima jer se to više ne smije odlagati, rekao je visoki predstavnik.

Još jedna odluka koju Schmidt očekuje od vlasti u BiH odnosi se na zabrane imenovanja i izbora na javne dužnosti svih osoba osuđenih za genocid i ratne zločine kao i zabranu njihova nagrađivanja te na pravo žrtava na odštetu. "Ovo je vrlo ozbiljan napor i neću puno čekati, a ne bude li djelovanja sam ću potpisati te odluke", kazao je visoki predstavnik.

Sve te mjere trebaju biti provedene do kraja godine, rekao je Schmidt. Konstatirao je i da se, na žalost, ne provode izmjene kaznenog zakona kojima je od 2021. zabranjeno nijekanje sudski utvrđenih ratnih zločina pa se stoga mora pojačati obuka tužitelja ne bi li oni napokon počeli procesuirati odgovorne.

Srebrenica koju je u srijedu posjetio Schmidt na teritoriju je Republike Srpske, a predsjednik tog entiteta Milorad Dodik ranije je prijetio da će dati uhititi i deportirati visokog predstavnika dođe li on u taj entitet, no od tih prijetnji nije bilo ništa.

Schmidt je to u srijedu komentirao ističući kako je on došao na teritorij RS i to je, po njegovu sudu, dostatan odgovor na Dodikove prijetnje.

Dodik i njegovi suradnici pokušavaju osporiti Schmidtov legitimitet kao visokog predstavnika pozivajući se pri tom na činjenicu da njegovo imenovanje koje provodi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a, a što nije učinjena jer je to blokirala Rusija.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u pismu članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović potvrdio je da Vijeće sigurnosti nije niti ovlašteno imenovati visoke predstavnike za BiH te da je to isključivo zadaća Upravnog odbora PIC-a no u RS-u i to tumačenje odbijaju prihvatiti.