SUDSKI PROCES U BEČU

Sanaderovi poslovni partneri osuđeni zbog korupcije

12.11.2012 u 14:33

Bionic
Reading

Dok se u Hrvatskoj sudi bivšem premijeru Ivi Sanaderu za korupciju, ostalo je nezapaženo da su za pokušaj korupcije prije par dana osuđeni njegovi poslovni suradnici u Austriji, građevinski poduzetnik Rene Benko i porezni savjetnik Michael Passer. Oni su Sanaderu obećali 150 tisuća eura za lobiranje kod talijanskog premijera Silvija Berlusconija kako bi se riješili njihovi porezni problemi u Italiji. Za sutkinju Marion Zoellner s bečkog suda to je 'klasični primjer korupcije'

Gdje ima korupcije, tu je i Ivo Sanader, čini se po presudi koju je početkom mjeseca donio bečki sud, odnosno sutkinja Marion Zoellner u procesu protiv austrijskog građevinskog poduzetnika Renea Benka i poreznog savjetnika Michaela Passera. Oni su na sudu završili zahvaljujući pisanom dokumentu u kojem stoji kako su opunomoćili Ivu Sanadera da za honorar od 150 tisuća eura intervenira kod talijanskog premijera Silvija Berlusconija kako bi se riješili porezni problemi Sigma-grupe, Benkove tvrtke, u Italiji.

Kako izvještavaju austrijski mediji, građevinski poduzetnim Rene Benko je nepravomoćno osuđen za pokušaj korupcije na 12 mjeseci zatvora zbog toga što je preko poreznog savjetnika Michaela Passera (inače bivšeg supruga vicekancelarke Sussane Riess-Passer iz Haiderove ekstremno desne stranke FPÖ) obećao Sanaderu novac za nezakonitu intervenciju kod Silvija Berlusconija. Benko je za to angažirao Passera, jer 'nije htio imati direktan kontakt sa Sanaderom', a ugovor je potpisan u studenom 2009., kada Sanader više nije bio premijer nego je osnovao tvrtku za konzalting. Prema zaključku bečkog suda, Sanader je angažiran da bi utjecao na rješavanje sudskog spora koji već nekoliko godina Benkova Signa-grupa vodi u Italiji.

To je 'klasičan primjer korupcije', izjavila je tijekom iznošenja presude sutkinja Zoellner dodavši da je ovaj puta sreća to što 'postoji pismeni dokaz'. Passer je pak pred sudom davao nemušta objašnjenja cijelog slučaja, koja su bila u suprotnosti s onime što je prvotno izrekao na policiji. Tvrdio je da nikad nije dobio nalog od Benka da angažira Sanadera, nego je to učinio na vlastitu ruku, kada je susreo Sanadera u Beču, koji mu se pohvalio da se uskoro ide vidjeti s Berlusconijem. Passer je tada zamolio Sanadera da se kod Berlusconija raspita o tome tko su najbolji porezni savjetnici, koji bi mogli pomoći Signa-grupi u njezinim sudskim problemima u Italiji.

Po iskazu Michaela Passera, Sanader je inzistirao na pisanom ugovoru, u kojem stoji da će bivši hrvatski premijer dobiti 150 tisuća eura ako sudski proces Signa-grupe bude 'imao pozitivan kraj'. Sutkinja je pitala zbog čega sam Benko nije mogao sam naći dobre porezne savjetnike u Italiji te zašto u ugovoru nema ni riječi o tome, na što Passer nije imao logičan odgovor nego je zavapio da 'nije učinio ništa loše'. Nadalje, tvrdi da se više nije čuo s Ivom Sanaderom.

Građevinski tajkun (kako ga opisuje dnevnik Kurier) Rene Benko tvrdio je da su sve optužbe izmišljotina te da je Passeru u usputnom razgovoru spomenuo da bi želio čuti dodatno mišljenje oko procesa u Italiji, a da je Sanadera poznavao s 'nekih priredbi u Tirolu'. Detalja njihovih mogućih susreta se nije mogao sjetiti, jer 'ima godišnje oko 2.000 sastanaka'. Odvjetnici optuženog Benka i Passera su pak isticali da Sanader u studenom 2009. Više nije bio hrvatski premijer pa nije mogao utjecati na Berlusconija.

Ivo Sanader se pismeno očitovao na sudu oko ovog slučaja ustvrdivši kako je angažiran da 'iznese svoje osobno znanje o talijanskim institucijama', ali budući da nije dobio honorar, nije ništa ni poduzeo po tom pitanju.

Rene Benko i Michael Passer nepravomoćno su osuđeni na 12 mjeseci za pokušaj korupcije te su obojica najavila žalbu na presude.