VLADAVINA ŽELJEZNE RUKE

SAD zabrinute zbog nepravilnosti na predsjedničkim izborima u Ruandi

05.08.2017 u 20:44

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog nepravilnosti na predsjedničkim izborima u Ruandi na kojima je uvjerljivo pobijedio dosadašnji predsjednik Paul Kagame.

"Brinu nas nepravilnosti tijekom izbora i već dugo upozoravamo na proces zbrajanja glasova", istaknula je u subotu glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert u priopćenju.

Američka diplomacija je također dodala da ju brine "nedostatna transparentnost u određivanju izbornosti mogućih kandidata", prema tom priopćenju.

Konačni rezultati ruandskog izbornog povjerenstva objavljeni u subotu navode da je Paul Kagame ponovo izabran s 98, 63 posto glasova čime je osvojio treći sedmogodišnji mandat na čelu Ruande kojom upravlja željeznom rukom već 23 godine. prije nego što je postao predsjednikom 2000. on je kao potpredsjednik i ministar obrane od 1994. do 2000. bio stvarni vladar Ruande.

Druga dvojica kandidata, neovisni Philippe Mpayimana i Frank Habineza su osvojili 0,73 , tj. 0,47 posto glasova.

Međunarodna zajednica hvali Kagamea zbog mirnog i brzog gospodarskog oporavka zemlje nakon genocida 1994. u kojem je ubijeno oko 800.000 Tutsija i umjerenih Hutua. No kritičari upozoravaju također na raširena kršenja ljudskih prava, gušenje neovisnih medija i oporbe. 

Njegovi brojni kritičari su u zatvoru, prisiljeni na egzil, a više stotina ih je ubijeno.