ETNO FILM U ĐAKOVU

Film o posljedicama genocida u Ruandi osvojio Zlatno srce Slavonije

27.06.2016 u 09:19

Bionic
Reading

Kako se pomiriti s prošlošću i kako je to kada u istom selu žive preživjeli i ubojice koji su prije 20 godina izvršili genocid nad do milijun pripadnika naroda Tutsi u Ruandi tema je dokumentarnog filma 'Umudugudu! Ruanda 20 years on' koji je netom završenom međunarodnom etno filmskom festivalu Srce Slavonije u Đakovu osvojio Zlatno srce Slavonije

U dva dana Đakovčani i njihovi gosti mogli su pogledati dvadesetak filmova u konkurenciji, među kojima je bilo i šest filmova domaćih autora.

Drugo mjesto, odnosno Srebrno srce Slavonije, po izboru žirija u kojem su bili filmski kritičar i kolumnist tportala Boško Picula, novinarka Večernjeg lista Tea Romić te filmaš Damir Tomić, osvojio je indijski dokumentarac 'Tashi and the monk'. Film je to o prilagodbi djevojčice u zajednici za napuštenu djecu u podnožju Himalaja, koju vodi bivši budistički svećenik kojeg je poučavao i Dalaj Lama.

Kako troje djece u malom izoliranom selu u unutrašnjosti Madagaskara pokušava skupiti 56 kila riže, što je u tom mjestu cijena osnovnoškolskog obrazovanja, tema je španjolskog dokumentarca koji je osvojio Brončano srce Slavonije.

Osim, tri glavne nagrade, žiri je dodijelio i posebno Srce Slavonije, osnovnoškolcima, odnosno filmskoj družini OŠ Stjepana Kefelje iz Kutine. U svom kratkom dokumentarcu tematizirali su izradu romskih drvenih korita koje izrađuju Romi Bajaši, jedni od nekoliko manjina koje žive u kutinskom kraju.

Dva su filma dobili i posebne pohvale - 'A day at Wemba' iz Konga, o životu dvoje djece u malenom selu u afričkoj kišnoj šumi u toj državi, ali i domaći 'Plemenita krv - Povratak konja lipicanaca' koji govori o tragičnoj sudbini ergele Lipik za vrijeme Domovinskog rata te o povratku lipicanaca u Hrvatsku 2007. godine.

Međunarodni filmski festival Srce Slavonije koji već broji 40 godina tradicije, a održava se u sklopu manifestacije Đakovački rezovi, ove godine je zaprimio 154 filma iz 51 zemlje svijeta, no u konkurenciju ih je ušlo samo dvadesetak. Izvan konkurencije prikazane su i Đakovačke kronike, kratki filmići iz povijesti druge velike đakovačke manifestacije Đakovačkih vezova.