krijumčaranje droge i oružja

SAD osudio brata honduraškog predsjednika na doživotni zatvor zbog droge

31.03.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Američki sudac osudio je u utorak Juana Antonija "Tonyja" Hernandeza, brata honduraškog predsjednika Juana Orlanda Hernandeza, na doživotni zatvor zbog kaznenog djela krijumčarenja droge i oružja te lažnog svjedočenja

Američki okružni sudac Kevin Castel također je naložio da se Tonyju Hernandezu oduzme 138,5 milijuna dolara zbog distribucije najmanje 185 tona kokaina, vatrenog oružja i zbog kaznenog djela lažnog svjedočenja.

Porota u New Yorku proglasila je za ta kaznena djela krivim bivšeg honduraškog zastupnika i politilčara na suđenju 2019. godine.

"[Tony Hernandez] sudjelovao je u svim fazama krijumčarenja višetonskih pošiljki kokaina namijenjenih SAD-u preko Hondurasa," izjavila je, nakon izricanja kazne, državna odvjetnica Manhattana Audrey Strauss.

"Hernandez je podmitio policijske službenike kako bi zaštitili pošiljke droge, organizirao teško naoružano osiguranje za pošiljke kokaina i posredovao u davanju velikog mita glavnih krijumčara droge moćnim političkim osobama, uključujući bivše i sadašnje predsjednike Hondurasa."

Strauss je dodala da je Hernandez "bio suučesnik u najmanje dva ubojstva. Danas je Tony Hernandez s pravom osuđen na doživotni zatvor".

Tužitelji su rekli da je vodio operaciju od 2004. do 2016. godine koja se oslanjala na "trgovinu drogom pod pokroviteljstvom države" koju je omogućio njegov brat, trenutni predsjednik Hondurasa.

"Osuđujuća presuda i izricanje presude Tonyju Hernandezu podsjetnik je da ne postoji dovoljno moćan položaj koji bi vas zaštitio od pravde kada kršite američke zakone o drogama slanjem tona kokaina u našu zemlju", rekla je specijalna agentica Wendy Woolcock.

Svjedok na suđenju rekao je da je osuđeni meksički šef Joaquin "El Chapo" Guzman platio Tonyju Hernandezu milijun dolara namijenjenih za predizbornu kampanju njegova brata.

Predsjednik Hernandez negirao je bilo kakve veze s trgovcima drogom.