RASPRAVA O ZDRAVSTVU

Sabor o zdravstvenom vijeću u kojemu su svi odreda HDZ-ovci: 'Očito su oni najbolji stručnjaci'

30.06.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Ne sporeći izvrsnost devet predloženih članova Nacionalnog zdravstvenog vijeća, saborski su zastupnici u petak, u raspravi o njihovu imenovanju, propitivali kriterije za to, a otvorili su i niz pitanja iz zdravstva, među njima ona o stanju u KB Sveti Duh, te odnosu države i Medikola.

Medikol je projekt koji država ne financira, niti će ga financirati, odgovorio je državni tajnik Ministarstva zdravstva Tomislav Dulibić na tvrdnju Ivane Kekin (Možemo) da je jedini nacionalni strateški investicijski projekt u zdravstvu, privatni, i to poliklinike „kojoj smo do sada dali skoro 1, 5 milijardi kuna“.

Medikol je, kazao je Dulibić, strateški projekt Ministarstva gospodarstva, ne zdravstva, a prvenstveno se odnosi na to da će Ministarstvo graditeljstva za njega izdavati lokacijske, građevinske i ostale dozvole kao i za sve ostale strateške investicije.

Odbacio je tvrdnje da HDZ loše upravlja bolnicama, pokazujući to na primjeru Zagreba i obnove bolnica od potresa.

Državne su bolnice u obnovu od potresa u Zagrebu uložile 120 milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a bolnice kojima upravljaju „veleumne“ kolege iz Možemo nula eura, Sveti Duh, ništa, Srebrnjak, ništa, izjavio je državni tajnik.

Dulibić: Situacija kakva je na Svetom Duhu nije u povijesti zabilježena

„Osim toga, na Sveti Duh moramo slati zdravstvenu inspekciju svaki tjedan, takva situacija kakvu tamo imamo još do sada nije zabilježena u našem zdravstvu, nadam se da i neće“, kazao je.

Kekin mu je uzvratila da prestane „zastrašivati“ građane takvim tvrdnjama, navodeći da inspekcije Ministarstva zdravstva na Svetom Duhu nisu našle ništa neuobičajeno.

Dulibić to demantira i ističe kako je inspekcija podnijela nekoliko kaznenih prijava DORH-u na postupanje u bolnici Sveti Duh.

I oporba i vladajući suglasni su da je devet članova: Dragan Ljutić, akademik Željko Reiner, Mirjana Kujundžić Tiljak, Ervina Bilić, Marija Bubaš, Slavko Orešković, Silvio Bašić, Mario Starešinić i Irena Hrstić, koje je u Nacionalno vijeće predložio ministar zdravstva vrsni stručnjaci, no oporba propituje kriterije imenovanja, primjećuje kako je većina bliska ili je u HDZ-u.

„Očito je da u HDZ-u i koaliciji imamo najbolje stručnjake u zdravstvu, a ministar se vodio kriterijima stručnosti i da zadrži dio kontinuiteta te da se obuhvate sve struke“, odgovorio je državni tajnik Andreji Marić (SDP).

Rajko Ostojić (Socijaldemokrati) za prijedlog kaže da je „izvanredan“, no smeta mu što su u Vijeću svi liječnici, a nema sestara, stomatologa, farmaceuta, laboranata.

Ranije su bili, kao što su bili i predstavnici iz Rijeke, Osijeka, sada ih nema, zašto, pita zastupnik koji drži da nije dobro da je u Vijeću dvoje državnih tajnika. To je korak natrag, stavili ste odlučne ljude u gabulu zbog izbornika, kaže Ostojić i predlaže da se Vijeće preimenuje u liječničko vijeće.

  • +10
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Marić (SDP): Članovi dobiju 20 eura po sjednici

 Kekin pak zanima postoji li izvješća o radu Vijeća iz kojih bi se vidjelo koliko se često sastaje, što radi i što, primjerice, misli o zdravstvenoj reformi.

 Da bi bilo dobro da postoji godišnje izvješće o radu Vijeća i da ga raspravi barem saborski Odbor za zdravstvo, slaže se i Ivan Ćelić (HDZ).

 Državni tajnik kaže da se Vijeće sastaju u prosjeku svaka tri tjedna, da daje mišljenja o promjeni spola, njih 30-40 godišnje, da  sudjeluje u postupku dodjele i obnove naziva klinika i naziva referentnih centara.

  Članovi Vijeća obavljaju dosta važne poslove, premalo ih plaćamo, to je više čast, nego zbog nagrade, rekao je Dulibić.

 Marić (SDP) je pak precizirala da članovi dobivaju 20 eura po sjednici, a oni koji ocjenjuju uvjete za referentne centre i klinike, što se zanavlja svakih pet godina, dobiju 200 eura bruto.