državni proračun

Skraćena saborska rasprava: Desetak zastupnika se nije pojavilo

29.06.2023 u 14:28

Bionic
Reading

Činjenica da u sabornici nije bilo desetak, mahom oporbenih zastupnika, koji su kanili iznijeti svoje mišljenje o godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu, značajno je u četvrtak skratila raspravu o toj temi

Karolina Vidović Krišto (OiP), Urša Raukar Gamulin (Možemo), Ante Prkačin (NZ), Mišel Jakšić (SDP), Dalija Orešković (Centar) tek su neki od zastupnika čije je ime pročitano, a nije ih bilo.

Nema ga/je, gubi pravo na raspravu, kratko je konstatirao predsjedavajući akademik Željko Reiner (HDZ). Oporbene klubove nije pak dojmilo uvjeravanje Vladina predstavnika da je Hrvatska lani bilježila pozitivne gospodarske trendove, a inflaciju su označili ključnim problemom, ističući da je zbog nje najviše profitirala država, a gubili građani.

Bez obzira na pozitivne trendove, to ne znači da ih građani osjećaju, kazao je Boris Lalovac (SDP), navodeći da je inflacija najviše pogodovala državnom proračunu i Ini, najmanje radnicima i umirovljenicima.

To mišljenje dijeli i Branko Grčić (SDP) koji naglašava da država o tome mora voditi računa, a prvi je korak da umirovljenici dobiju izvanredni dodatak kako bi se kompenzirao realni pad vrijednosti mirovina. Unatoč Vladinim pohvalama Hrvatska je i dalje druga najsiromašnija zemlja EU-a, naglašava Marijana Puljak (Centar).

Nije točno da se u Hrvatskoj živi puno bolje, ispada kao da molite Boga za što veću inflaciju kako biste imali više u državnoj blagajni, poručuje vladajućima Miro Bulj (Most), koji Vladu proziva jer pušta da cijene „divljaju“.

Jaje je 4-5 puta skuplje, kugla sladoleda u priobalju je pet eura, a bila je pet kuna, kazao je. Ružica Vukovac (PH) upozorava što je inflacija donijela hrvatskom selu. „Otkupna cijena tone pšenice je 150 eura, zamislite to ovako - 33 vreće teške po 30 kg i za svaku dobiju 4,5 eura, za koje u pekarnici mogu kupiti šest puter-štangica, a u slastičarnici čak dvije kuglice sladoleda“, kazala je.

Hrvatska, dodala je, ima najskuplju hranu u EU, a izvješće o izvršenju proračuna govori da država nije učinila dovoljno za jačanje proizvodnje domaće hrane.

Oporbene tvrdnje da se loše upravlja financijama i o lošoj situaciji demantira Grozdana Perić (HDZ). Unatoč svim krizama i izazovima kojima smo bili izloženi, Hrvatska je fiskalna politika izuzetno kvalitetna i učinkovita, u prošloj godini se pratilo sve što se događa u okruženju, vodilo se računa o gospodarstvu i građanima, rekla je.