OŠTRI KOMIČAR

Russell Brand poziva na sveopću revoluciju

06.11.2013 u 07:25

Bionic
Reading

Nakon što je pozvao na sveopću revoluciju i priznao da nikad nije glasao u članku za britanski magazin New Statesman, Russell Brand suočio se s nizom oštrih kritika sa svih strana

Komičar Russell Brand je u uglednom britanskom magazinu New Statesman krajem prošlog mjeseca pozvao na sveopću revoluciju i na odustajanje od aktualnog političkog sustava. U svom je članku, naslovljenom 'Ne možemo se više oslanjati na luksuz tradicije', priznao da nikad nije glasao te pozvao čitatelje da postupe na isti način.

Nakon takvog žestokog istupa bilo je realno očekivati reakcije, a kako prenosi Guardian, među prvima se javio komičar Robert Webb. Poručio je Brandu da 'revolucija više nije opcija' te da nam povijest pokazuje kako dotične završavaju u 'koncentracijskim logorima, gulazima i represiji' te ga pozvao da pročita nešto Orwellovo.

Debata, ako ju se uopće može tako nazvati, razvila se u sljedećem smjeru. Brand je tvrdio da je svakako protiv koncentracijskih logora i ubojstava, a Webb mu je pojasnio da danas možemo 'jesti što želimo, voljeti koga želimo, čitati što želimo' te 'da nam nitko neće upasti usred noći i odvesti nas ili djecu na mučenje'.

Irish Times je, primjerice, Brandov nastup ocijenio kao 'djetinjaste naivnosti upakirane u zakučasti jezik'. Nakon što je istrošio argument revolucije, Brand je prozvao kolegu komičara zbog tzv. 'Oxbridge' obrazovanja (elitnog obrazovanja ili na Oxfordu ili na Cambridegu) te ponovio da njegova djeca i djeca onih koji su išli u privatne škole ionako nisu u opasnosti.