pravovremena indoktrinacija

Ruski učenici rješavali kviz iz povijesti s isječcima iz Carlsonova intervjua s Putinom

21.03.2024 u 18:00

Bionic
Reading

Učenici diljem Rusije ovog su mjeseca sudjelovali u kvizu iz povijesti koji je uključivao gledanje isječaka intervjua predsjednika Vladimira Putina s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom, prema objavama brojnih škola na društvenim mrežama

Putin je započeo dvosatni intervju u veljači izlaganjem od pola sata o povijesti Rusije od 862. godine, negirajući ukrajinsku naciju i državnost. U objavama na ruskoj društvenoj mreži VK, škole su opisale kviz kao "intelektualnu igru" koja je pomogla djeci da razumiju "faze razvoja ruske države".

Čini se da su u nekim školama sudjelovala i djeca od šest ili sedam godina. Škola u Rostovu u južnoj Rusiji objavila je da su učenici od prvog do jedanaestog razreda gledali dijelove intervjua i zatim odgovarali na pitanja koja su primjerena njihovoj dobi.

Gimnazija Domodedovskaja objavila je da su djeca nakon kviza od 11 rundi dobila zadatak smišljati pitanja koja će poslati Putinu.

O kvizu je prva izvijestila "Ne Norma", volonterska udruga koja prati načine na koje se ruskoj djeci usađuje pogled na svijet koji podupire Putinovu invaziju na Ukrajinu.

Dmitrij Cibirov, glasnogovornik projekta, rekao je da nije iznenađenje da se Carlsonov intervju prikazuje djeci, s obzirom na "masovnu propagandu" koju je izazvao u državnim medijima.

Pitanja u kvizu s višestrukim izborom osmišljena su kako bi potvrdila Putinove stavove.

Od djece se, primjerice, očekivalo da znaju da je riječ "Ukrajinac" u 13. stoljeću mogla označavati graničara ili nekoga tko je živio u pograničnim područjima, ali ne i stanovnika zemlje koja se zove Ukrajina.