zaoštrava se situacija

Napeto u Siriji: Rusi patroliraju poprištem kemijskog napada, javio se i Trump

12.04.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Dok se situacija u Siriji zaoštrava i, prema izajvama svjetskih moćnika, prijeti sukob velikih sila, ruske novinske agencije izvijestile su kako su snage sirijskog režima preuzele potpunu kontrolu nad Dumom, posljednjim pobunjeničkim uporištem u Istočnoj Guti, a koje je nedavno bilo metom navodnog kemijskog napada, što je bio direktan povod zaoštravanju situacije i međusobnih optužbi između SAD-a i Rusije

U Dumi su raspoređene i ruske vojne snage, kako je izvijestilo rusko Ministarstvo obrane, da bi osigurale red i zakon u gradu, no s obzirom da je Moskva već ranije ocijenila da bi Amerikanci mogli napasti snage sirijskog režima u tom gradu, Rusi razmještanjem svoje vojske šalju i poruku SAD-u.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je upozorio Rusiju neka bude spremna jer slijedi vojna akciju u Siriji na koju će poslati 'lijepe, nove, pametne' projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad kemijskim oružjem. Danas se, pak, nešto povukao. 'Nikad nisam rekao kad će se dogoditi napad na Siriju. To se može dogoditi vrlo uskoro, ili ne toliko brzo', objavio je na Twitteru.

Ubrzo je ruski veleposlanik u Libanonu Aleksandar Zasipkin izjavio kako će svaka raketa koja bude ispaljena prema Siriji biti srušena, a mjesto lansiranja napadnuto.

Rusija, saveznica režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika reagirala je porukom da američki 'pametni projektili' trebaju ciljati teroriste, a ne sirijsku vladu. Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne zračne luke i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je najavio američki predsjednik upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju, a Turska, također upletena u rat u Siriji, pozvala je Moskvu i Washington da se prestanu svađati kao ulične bande.

>>> [INFOGRAFIKA] Zveckanje oružjem: Što sve znamo o krizi u Siriji koja je dovela do ruba svjetskog rata

SAD u istočnom Sredozemlju već ima raspoređene vojne snage, pa se tamo nalazi razarač USS Donald Cook koji nosi 50 krstarećih raketa Tomahawk, a blizu je i nosač aviona USS Harry S. Truman. Njemačka je poslala jednu fregatu, a britanska premijerka Theresa May, prema pisanju Daily Telegrapha, zapovjedila je razmještanje britanskih podmornica u potencijalnu zonu sukoba.

  • +24
Američki predsjednik Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Rusi u tom području imaju skupninu borbenih brodova, dok u bazama na sirijskom teritoriju imaju borbene avione, ali i protubrodske i protuzračne sustave. Među tim sustavima zapadni se saveznici najviše pribojavaju protuzračnog S-400, za kojeg se smatra da bi mogao srušiti barem dio, ako ne i sve Tomahawke koje bi SAD lansirao na Siriju.

  • +62
Ruski predsjednik Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Podignuta sirijska državna zastava na zgradi u Dumi označava kontrolu nad tom lokacijom te stoga i nad čitavom Istočnom Gutom', rekao je ruski general Jurij Jevtušenko. Posljednji pobunjenici su u Dumi položili oružje a njihov je čelnik napustio tu zonu prema sjeveru zemlje, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Navodno je oko 4000 pobunjenika i članova njihovih obitelji napustilo Dumu i predalo više od 4000 komada oružja. Od kraja veljače iz Dume je otišlo više od 41.000 ljudi, a iz Istočne Gute 165.000. Sirijski režim zasad nije službeno objavio da je preuzeo kontrolu nad Dumom.