uvoz nitroceluloze

Rusi i dalje zaobilaze sankcije, čak i barut proizvode uz pomoć SAD-a i Njemačke

10.04.2024 u 05:54

Bionic
Reading

Rusija trenutno nabavlja topnički barut od Kine, ali i SAD-a, Njemačke i Tajvana, a kako je objavio direktor oružja i streljiva državne korporacije Rostec Behan Ozdojev, pokušavaju uspostaviti proizvodnju topničkog baruta iz vlastitih sirovina da bi se riješili ovisnosti o stranim isporukama

Ozdojev je rekao da su prošle godine poduzeća započela komercijalnu proizvodnju baruta od alternativnih sirovina, poput drvne i lanene celuloze.

'Niz testova i praktičnih paljenja pokazao je da ovaj barut ni na koji način nije inferioran tradicionalnom barutu. U Rusiji ne nedostaje drva. U budućnosti će udio novih sirovina u proizvodnji baruta doseći 60-70 posto', rekao je Ozdojev, a prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi. Prema trgovinskim podacima koje je objavio The Wall Street Journal, Rusija još uvijek proizvodi male količine nitroceluloze, glavne komponente artiljerijskog baruta, te se više oslanja na sirovine iz inozemstva.

Prema publikaciji, u prvoj godini ruske invazije na Ukrajinu, 2022., uvoz ovih proizvoda porastao je za 70 posto. Do sredine 2023. uvezeno je 3039 tona, gotovo dvostruko više nego 2021. Nakon što je započela invaziju, EU i SAD uveli su sankcije Rusiji i službeno ograničili prodaju baruta, no Kina je zamijenila te zalihe. Međutim, prema podacima o trgovini, gotovo polovica trenutnog ruskog uvoza nitroceluloze ide preko male turske tvrtke Noy. Tako Rusija kupuje nitrocelulozu proizvedenu u SAD-u, Njemačkoj i Tajvanu.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Njemačke podružnice International Flavors & Fragrances sa sjedištem u New Yorku prodale su najmanje 80 tona nitroceluloze tvrtki Noy, a ona je zatim poslala proizvode u Rusiju. Tajvanski TNC Industrial proizveo je više od 500 tona nitroceluloze te ju je Noy prošle godine isporučio u Rusiju. U posljednje dvije godine tvrtka je kupila sličnu količinu proizvoda od njemačkog proizvođača Hagedorn-NC-a i isporučila ih u Rusiju. Osim toga, ruski uvoznik Analytical Marketing Chemical Group nabavio je nitrocelulozu iz Tajvana u posljednje dvije godine u vrijednosti od gotovo 700.000 dolara. Na web stranici tvrtke navodi se da je redoviti partner tvornice baruta Kazan.

Međutim ni te zalihe možda neće biti dovoljne Rusiji zbog kronične nestašice baruta na svjetskom tržištu. To može biti dodatni argument za povećanje proizvodnje iz vlastitih sirovina, uz namjeru oslobađanja od ovisnosti o inozemnim isporukama. Prema Ozdojevu, Rostecovi pogoni su 100 posto upregnuti u proizvodnju streljiva i rade 24 sata dnevno, a vlada nastavlja tražiti mogućnosti i radi na proširenju proizvodnih kapaciteta.