'ULOV' FSB-A

Rus osuđen na 14 godina zatvora zbog suradnje s legijom Sloboda Rusiji

15.04.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Ruski vojni sud izrekao je kaznu od 14 godina zatvora čovjeku kojeg je proglasio krivim za suradnju sa stranom državom i "opravdavanje terorizma", izvijestili su ruski mediji u ponedjeljak.

Istražitelji su isprva optužili Vladlena Menšikova (29) za pokušaj sabotiranja željezničke pruge kojom se prevozi vojna oprema blizu njegova rodnog sela Rezha, u blizini uralskog grada Ekaterinburga, piše list Večernje Vedomosti.

Kasnije je optužen po druge dvije točke, a optužba za pokušaj sabotaže je odbačena, piše list pozivajući se na dokumente vojnog suda u Ekaterinburgu.

Slijedio upute od legije Sloboda Rusiji?

Navodi se da je Menšikov osumnjičen da je primao upute od legije Sloboda Rusiji, ruske paravojne skupine sa sjedištem u Ukrajini koja se protivi predsjedniku Vladimiru Putinu i preuzela je odgovornost za prekogranične napade na ruski teritorij.

Ruski dužnosnici povezuju proukrajinske diverzantske skupine s brojnim napadima na željeznice čiji je cilj prekinuti opskrbu bojišnice u Ukrajini od početka invazije Moskve punog opsega prije više od dvije godine.

Ukrajinski špijuni optuženi za detoniranje ekpsloziva na prugama

Ukrajinska domaća špijunska agencija također je optužena za detoniranje eksploziva na željezničkim prugama unutar Rusije.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB), nasljednica KGB-a iz sovjetskog doba, zadržala je Menšikova u rujnu 2022. u zračnoj luci u Sankt Peterburgu dok se pokušavao ukrcati na let za Bjelorusiju, objavile su Večernje Vedomosti.

List ne navodi namjerava li se Menšikov žaliti.