prosvjedni skupovi

Rumunjima prekipjelo: Dosta je korupcije na najvišoj razini, vlada je gnijezdo lopova i mafijaša

21.06.2018 u 13:59

Bionic
Reading

U Rumunjskoj su u srijedu nastavljeni antikorupcijski prosvjedi tijekom kojih je došlo do sukoba prosvjednika i policije nakon što je dio okupljenih uspio ući u parlament. Rumunji, naime, prosvjeduju zbog zakona, za koji tvrde da će olakšati korupciju na najvišim razinama

Kako javljaju agencije, u srijedu predvečer ispred vladinih zgrada u Bukureštu okupilo se nekoliko stotina Rumunja koji su mašući rumunjskim, američkim i zastavama Europske unije skandirali: 'Nećemo odustati!'

Držeći među ostalima transparent na kojem piše 'Gnijezdo lopova i mafijaša', prosvjednici su prozvali rumunjski Ured za borbu protiv korupcije, a televizijske postaje prenosile su uživo prosvjed koji je potaknut zastupničkim izglasavanjem revidiranih statuta vezanih za kazneni zakon, za koje kritičari navode kako predstavljaju nazadovanje u kaznenom gonjenju optuženih za korupciju.

Nenajavljeni prosvjed je, inače, počeo u trenutku kada je premijerka Viorica Dancila držala govor u parlamentu o predstojećem rumunjskom predsjedanju Europskom unijom.

Prosvjedi su održani i u ostalim rumunjskim gradovima, poput Sibiua, Brasova te Iasija.

>>> Rumunjski političari sad mogu kraduckati po zakonu

U jednom trenutku prosvjednici su upali u zgradu parlamenta predvođeni zastupnicima oporbene stranke Spasimo rumunjsko jedinstvo te je tom prilikom nekolicina nezadovoljnika sjela ispred ureda Livija Dragnee, čelnika vladajuće Socijaldemokratske stranke, koji zbog presude za lažiranje glasova od 2016. godine ima sudsku zabranu biti premijer.

Prosvjedi u Rumunjskoj Izvor: Društvene mreže / Autor: Ruplty

Podsjetimo, Dragnea je od 2012. do 2015. godine bio ministar za regionalni razvoj i javnu administraciju u vladi Victora Ponte, koji je bio prisiljen na ostavku u masovnim prosvjedima zbog smrtonosnog požara u noćnom klubu u Bukureštu. Dragnea, koji je naslijedio Pontu na čelu socijaldemokrata, predvodio je pobjedu na parlamentarnim izborima pretprošle godine te se, unatoč sudskoj presudi, smatra najmoćnijim političarom u Rumunjskoj koji vodi državu iz sjene.

Upravo se Dragnea smatra jednim od najkorumpiranijih rumunjskih političara te su prosvjedi usmjereni i protiv njega kao personifikacije posvemašnje korupcije.

  • +3
Antikorupcijski prosvjedi u Rumunjskoj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

S druge pak strane, Bruxelles smatra Dragneu neoliberalnom prijetnjom koja iz sjene pokušava voditi Rumunjsku smjerom kojim idu Poljska i Mađarska.

Osim u Bukureštu, prosvjedi su održani u drugim rumunjskim gradovima Izvor: Društvene mreže / Autor: Privesc.Eu România

Istovremeno, rumunjski sud je u srijedu osudio bivšeg ministra prometa Dana Sovu na tri godine zatvora zbog trgovanja utjecajem, pri čemu su tužitelji utvrdili kako je dobio 100.000 eura da bi uvjerio direktora državne toplane da ilegalno potpiše ugovor na tri godine s tvrtkom bliskom bivšem ministru, zaobilazeći pritom interna pravila kompanije.