STARI (NE)PRIJATELJI

Rohani i Netanyahu 'oči u oči' u Davosu

23.01.2014 u 18:04

Bionic
Reading

Drugi je dan Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. Među brojnim govornicima danas su nastupili iranski predsjednik Hasan Rohani i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Opisujući sebe kao zagovornika 'razborite umjerenosti' u svojoj diplomatskoj ofenzivi, Rohani je kazao kako traži 'konstruktivni angažman' sa svojim susjedima i obećao da njegova zemlja nema namjeru razviti nuklearno oružje. Netanyahu je pak svojim govorom nastojao privući strane ulagače u Izrael, naglašavajući kako je njegova zemlja 'epicentar inovacija'

Rohani: Nuklearnom oružju nema mjesta u našoj sigurnosnoj strategiji

Rohani je nedavnu suradnju sa SAD-om i drugim silama po pitanju nuklearnog programa svoje zemlje nazvao 'velikim napretkom' te je pozvao američke lidere da prihvate islamsku revoluciju njegove zemlje kao vrhunac stoljeća duge borbe za slobodu, prenosi New York Times.

'Čvrsto i jasno kažem da nuklearnom oružju nema mjesta u našoj sigurnosnoj strategiji i da Iran nema namjeru krenuti u tom smjeru', dodao je Rohani.

The Guardian piše kako je Rohani u Davosu u potrazi za investitorima s obzirom da odnosi sa zapadnim čelnicima pokazuju znakove poboljšanja.

'Iran želi konstruktivan angažman s cijelim svijetom', kazao je Rohani, ali je dodao da misli na sve države koje je Iran priznao, u koje ne spada i Izrael.

Rohani je također rekao kako Iran ima potencijal da bude jedna od 10 najvećih svjetskih gospodarskih sila u naredna tri desetljeća. Otvorio je vrata stranim ulaganjima, nakon što su olabavljene međunarodne sankcije prema Iranu koji je zauzvrat prestao s obogaćivanjem urana.

'Ekonomska politika treba uzeti u obzir socijalnu pravdu', upozorio je Rohani.

Inače, u sinoćnjem intervjuu za televiziju RTS, upitan smatra li da će se u Teheranu ponovno otvoriti američko veleposlanstvo, umjesto švicarskog koje predstavlja američke interese u Iranu, Rohani je rekao sljedeće: 'Neprijateljstva ne traju vječno, ni prijateljstva ne traju vječno. Stoga moramo promijeniti neprijateljstvo u prijateljstvo.'

Rohani je doputovao u Davos kako bi uvjerio strane ulagače da se vrate u njegovu zemlju, koja ima jedne od najvećih naftnih i plinskih resursa u svijetu te tržište od 76 milijuna ljudi. U Davosu će razgovarati s predstavnicima poslovne zajednice i sastati se s čelnicima naftnih kompanija.

Netanyahu: Izrael je svjetski epicentar inovacija

S ciljem privlačenja ulagača u Davos je stigao i Benjamin Netanyahu. Nakon Rohanijevog govora objavio je komentar na svom službenom Facebook profilu: 'Rohani nastavlja s iranskom kampanjom obmane.' No njegov službeni govor imao je samo jedan cilj: prikazati Izrael plodnim tlom za strane investicije.

'Mnogi Izrael nazivaju start-up nacijom, a ja bih ga nazvao nacijom inovacija, epicentrom svjetskih inovacija', kazao je Netanyahu.

'Mi imamo svoje probleme, ali mi smo dobro vođena zemlja', kazao je izraelski premijer i naglasio kako je investiranje u izraelsku ekonomiju dobro za Izrael, ali i za njihove susjede, 'premda to oni možda još ne vide'.

'Izrael može priuštiti puno toga Bliskom istoku', rekao je Netanyahu i zaključio: 'Budućnost pripada onima koji daju nešto novo. Stvarajte nešto novo kako biste preživjeli.'

Netanyahu je naglasio kako je iznimno važno ulagati u edukaciju i ponosno je kazao kako je Izrael proizveo brojne nobelovce.

Zanimljivo je spomenuti kako su zrakoplovi iranske i izraelske delegacije nakon slijetanja na aerodrom u Zürichu bili parkirani jedan do drugoga. Iako su čelnici brzo odletjeli helikopterom prema Davosu, novinari i osoblje iz oba zrakoplova međusobno su se pozdravili te fotografirali jedni druge, javlja Bloomberg.