U VARAŽDINU

Roditelji optuženi zbog zanemarivanja devetero djece

03.07.2014 u 16:24

Bionic
Reading

Zbog zapuštanja i višegodišnjih povreda prava devetero djece, varaždinsko općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv supružnika A. M. i D.M. iz okolice Varaždina kojima je zbog teških socijalnih prilika svojedobno u pomoć bila priskočila i Varaždinska biskupija

'Od svibnja 2009. do studenog 2013. godine, kao roditelji devetero djece rođene između 2001. i 2012. godine, u velikoj mjeri propustili su skrbiti o djeci tako što nisu poduzimali ništa na poboljšanju stambenih uvjeta koji su bili nedostatni za potrebe obitelji te nisu vodili brigu o prehrani, zdravstvenoj zaštiti i školovanju djece, pa su djeca bila nesocijalizirana i bez usvojenih osnovnih navika ponašanja, higijenski zapuštena, neprikladno odjevena, a prvookrivljenik je ujedno u alkoholiziranom stanju fizički napadao suprugu u nazočnosti djece i fizički kažnjavao djecu za neposluh', stoji u optužnici podignutoj ovih dana.

Da su obiteljske prilike u obitelji teške, postalo je jasno lani kada je Centar za socijalnu skrb, uz intervenciju policije, oduzeo djecu te je predao udomiteljima. Dok su roditelji negodovali, a djeca vrištala i skrivala se pod krevet, djelatnici Centra tvrdili su da su da su na to prisiljeni jer su grubo zanemarili djecu koja nisu živjela u primjerenim higijenskim i stambenim uvjetima.

Ministarstvo socijalne skrbi u potpunosti je u ovom slučaju stalo iza odluka Centra, u kojem su žalili što nisu adekvatne mjere poduzeli i ranije. S druge strane roditelji, koji odbacuju navode iz optužnice, tvrde da se s djecom postupa loše kod nekih udomiteljskih obitelji iz kojih su djeca nakratko došla u roditeljski dom tijekom uskrsnih dana, i to zahvaljujući pomoći Varaždinske biskupije koja je osigurala prijevoz i hranu kako bi blagdane proveli u duhu obiteljskog zajedništva.