BORBA ZA NASLJEDSTVO

Rodbina sumnja u vjerodostojnost oporuke koja je Glavaševog sina pretvorila u milijunaša

29.03.2016 u 15:17

Bionic
Reading

Dio rodbine Koprivničanke Mare Bareze, koja je na samrti svu svoju imovinu ostavila Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša, ipak će pokušati osporiti usmeno izrečenu oporuku, a kako neslužbeno doznaje Podravski list, u slučaj se uplela i policija kojoj je prijavljen ulazak u njezinu vilu u koprivničkoj Špoljarskoj ulici

Podsjetimo, Mara Bareza, koprivnička humanitarka i Belupova menadžerica, navodno je na samrtboj postelji u zagrebačkoj bolnici Merkur 16.siječnja izjavila pred svojim prijateljicama Darinkom Mikačić iz Koprivnice i Osječankom Mirnom Jurić kazala svoju posljednju volju, koje su potom njih dvije ovjerile kod javnog bilježnika.

'Ovo moje liječenje ne ide na dobro. Izgleda da živa neću doći natrag u Koprivnicu. Hoću da znate da sam ja sastavila pisanu oporuku, napisala sam svojom rukom i stavila u škrinju s dokumentima u svojoj kući. U oporuci sam napisala da je moj jedini nasljednik Filip Glavaš iz Osijeka, kojeg ja zovem svojim sinom. Pitam se tko će poslije moje smrti hodati po mojoj kući, pa ako se ta moja oporuka ne nađe, ja vam sad kažem da je Filip Glavaš moj jedini nasljednik i tako mora biti poslije moje smrti. Ja ne želim da mene naslijedi bilo tko od moje familije i oni će se jako iznenaditi kad se bude čitala moja oporuka' oporuka je Mare Bareze.

'Nemoguće je da su te prijateljice bile istovremeno uz Maru jer se puštalo samo po jednu osobu' tvrdi Božidar Flatz, Barezin bratić koji je s bratom Krstom bio na ostavinskoj raspravi te su potpisali kako ne namjeravaju osporavati ishod. No,Vesna i Viktor, također rođaci Mare Bareze, nisu bili te slijedom toga još uvijek postoji mogućnost da pokušaju osporiti (ne)dobiveno nasljedstvo. 'Iskreno, sumnjam na prijevaru u cijelom slučaju, međutim ne namjeravam ništa poduzimati po tom pitanju. Priča je završena, što se mene tiče' zaključio je Božidar Flatz koji je ranije izjavio kako mu je preskupo osporavati oporuku ili tražiti nužni dio. On je prvi upozorio kako, nakon smrti Mare Bareze, nije pronađena njezina pisana oporuka, a nakon toga su Darinka Mikačić i Mirna Jurić dale svoj iskaz. U cijelu priču oko nestale oporuke se, kako doznaje Podravski list, a prenosi i Jutarnji list, uplela i policija, budući je nekoliko tjedana nakon smrti Mare Bareze, policiji je prijavljen ulazak u njezinu vilu u Špoljarskoj ulici i krađa predmeta. Pozvana je i policija, ali o tom slučaju javnost nisu izvijestili službenim putem, a kako prenosi jutarnji.hr, policija i dalje obavlja kriminalističko istraživanje, dok se cijeli događaj ne tretira kao provalu jer nje zapravo i nije bilo.

Policijski izvor je naveo kako je u Barezinu kuću ušao netko tko je imao ključ. Policija, pak, ne želi otkrivati koji predmeti nedostaju iz kuće, a neslužbeno se doznaje kako je Barezina vila bila opremljena sigurnosnim kamerama te postoje snimke onih koji su tih dana ulazili. Policija je navodno već pregledala sve snimke s nadzornih kamera i sada kreće u akciju identificiranja svih koji su u Barezinu kuću ulazili nakon njezine smrti. Potom će svi biti ispitani. Pisana oporuka zasad se vodi kao nestala i pitanje je hoće li uopće biti pronađena. Filip Glavaš je, inače, naslijedio cjelokupnu imovinu Mare Bareze; nekretnine, automobile, dionice, ušteđevinu, novac na bankovnim računima, zlatninu, vrijedne predmete,dok će se njezina imovina otkrivati službenim putem idućih mjeseca. Poznato je da posjeduje vrijednu vilu i dva stana u Koprivnici, Mercedes i još neka vozila, nekoliko bankovnih računa, ušteđevinu koju je držala u kući, skupocjen nakit i rijetke umjetnine. Najvrednije stvari, uključujući i neke povjerljive dokumente, Bareza je navodno prije smrti pospremila u sigurnosni sef u sjedištu Podravske banke u Koprivnici.