puna polica

Reiner će dobiti visoko japansko odličje. Pazite koja je već skupio

17.04.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner dobit će večeras odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom. Radi se o priznanju koje će mu uručiti Japan, a ono će biti samo još jedno u nizu na policama potpredsjednika Sabora

Iako odlikovanja vjerojatno primaju i drugi najviši državni dužnosnici, potpredsjednik Sabora Željko Reiner posljednjih godina, ako je suditi po izvještajima, gotovo je rekorder po tome.

Večeras će primiti japansko odličje Reda izlazećeg sunca prve klase s lentom. Radi se o odlikovanju koje je dobio mali broj istaknutih svjetskih državnika, poput Antónija Guterresa, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda i bivšeg premijera Portugala, Hermana Van Rompuya, prvog trajnog predsjednika Europskog vijeća i bivšeg premijera Kraljevine Belgije, sir Johna Mayora, bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Nancy Pelosi, bivše predsjednice Kongresa SAD-a, Dicka Cheneyja, bivšeg potpredsjednika SAD-a, itd.

No to je samo jedno od stranih odlikovanja i priznanja koja je Reiner dobio prethodnih godina. Tako je 2020. primio korejsko odličje Gwanghwa I. reda s lentom i zvijezdom. Radi se o najvišem civilnom odličju Republike Koreje koje se može dodijeliti stranom državljaninu, a dobili su ga, između ostalih, bivši vicekancelar i ministar vanjskih poslova Austrije Alois Mock, bivši predsjednik danske vlade Lars Løkke Rasmussen, posljednji kralj Nepala Gyanendra i dr.

Reiner je primio i španjolsko odličje Reda Izabele Katoličke, kojim ga je odlikovao 2017. španjolski kralj Felipe VI. Ovo odličje nosi ime najpoznatije kraljice iz španjolske povijesti, kraljice Kastilje i Leona, koja je mnogima u svijetu poznata po tome što je upravo ona dala odobrenje Kristoforu Kolumbu da krene na svoje ekspedicije kojima je otkrio Ameriku.

Na svojoj polici Reiner ima i odličje Reda Talijanske zvijezde. Odličje Reda zvijezde drugo je po redu najviše talijansko odličje koje, na prijedlog ministra vanjskih poslova, dodjeljuje predsjednik Talijanske Republike pojedincima u svijetu koji svojim djelovanjem promiču talijansku kulturu i jezik te doprinose njihovoj prisutnosti u drugim kulturnim sredinama.

Osim toga, primio je čileansko odličje Reda Bernarda O'Higginsa, najviše civilno čileansko odličje koje se uručuje stranim državljanima. Odličje nosi ime osloboditelja Čilea, generala Bernarda O´Higginsa Riquelmea, koji se naziva i Ocem domovine, a zaslužan je za oslobođenje Čilea od Španjolske i prvi je šef (vrhovni upravitelj) te zemlje.

Primio je i odličje Red svete Agate San Marina, kao i rumunjsko odličje Velikog križa Nacionalnog reda za zasluge s lentom.

No vjerojatno je u javnosti Reiner najpoznatiji po dobivanju papinskog odličja Reda vitezova Svetoga groba jeruzalemskog. Euharistijsko slavlje u Zagrebu i sam obred predvodio je američki kardinal Edwin Frederick O'Brien, veliki meštar Viteškoga reda Svetoga groba jeruzalemskog. Prije obreda proglašenja hrvatski vitezovi su gotovo tri godine prolazili duhovne obnove i pripremali se da postanu vitezovi jedinog viteškog reda koji je izravno podređen Svetom Ocu.

  • +5
Željko Reiner prima odličje Reda vitezova Svetoga groba jeruzalemskog Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX