BOGATI MENADŽER

Razotkriven najveći prevarant u povijesti britanskog javnog prijevoza

04.08.2014 u 12:10

Bionic
Reading

44-godišnji Jonathan Burrows radio je kao menadžer u tvrtci BlackRock, jednoj od najpoznatijih kompanija za investicijsko savjetovanje u londonskom Cityju, sve dok nije otkriveno kako se pet godina švercao u prigradskom vlaku i time prijevozničku tvrtku Southeastern oštetio za 43 tisuće funti

Burrows, kojeg The Guardian naziva najvećim prevarantom britanskog javnog prijevoza, 'težak' je oko milijun funti te posjeduje dvije vile ukupne vrijednosti oko četiri milijuna funti, no to ga nije sprečavalo da se iz dana u dan na posao vozi besplatno. Činio je to pomoću rupe u sustavu kartica Oyster, koje služe za registraciju putnika u londonskom gradskom i prigradskom prijevozu. Za jednu vožnju trebao je platiti dvadeset jednu i pol funtu, no plaćao je 7.20 funti, i tako kroz period od pet godina.

Nakon što je uhvaćen, u studenome prošle godine Burrows se dogovorio s tvrtkom Southeastern da njegovo ime ne bude javno objavljeno, jer bi mu to moglo utjecati na posao i karijeru. Ipak, British Transport Police – ustanova koja se bavi nadzorom željezničkog prometa na Otoku – pokrenula je neovisnu istragu, koja je i dalje u tijeku.

Istragu je pokrenula i FCA, institucija koja se bavi nadzorom financijskih ustanova u londonskom poslovnom središtu City. Nakon toga, Burrows je bio primoran reći svojim šefovima u BlackRocku da je pod istragom. Uslijedio je trenutačni otkaz i priopćenje kako je njihov bivši zaposlenik svojim činom 'prekršio sve principe i iznevjerio vrijednosti tvrtke'.

Sam Burrows je na upit Daily Maila da komentira cijelu aferu rekao samo: 'Nemam pojma o čemu govorite.'