100 milijuna eura teška investicija

Ravnatelj Imunološkog zavoda: Bila je prilika i procijenili smo da je sad ili nikad, pa sam malo žrtvovao godišnji

17.09.2021 u 19:28

Bionic
Reading

Nakon 30 godina propadanja u Brezju kod Svete Nedjelje država planira izgraditi novu tvornicu Imunološkog zavoda. Dio od 100 milijuna eura teške investicije sufinancira Unija kroz fondove, a gradnja se očekuje početkom 2023. godine.

"Većina njih osjetila se na neki način zanemarenim, ali dolaskom ovog projekta s njima su obavljene konzultacije te su njihove ideje implementirane u razvoj idejnog rješenja. Osjetio se pozitivni pomak u njihovim promišljanima, osjetili su da mogu svojim znanjima pridonijeti nastanku nečeg novog i velikog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Povratak Imunološkog je velika stvar za Hrvatsku. Ministar Beroš je za spašavanje Imunološkog zadužio Vedrana Čardžića.

'Bila je prilika i procijenili smo da je sad ili nikad, pa sam malo žrtvovao godišnji'', kazao je Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda za RTL Danas.

Imunološki proizvodi virusna cjepiva, za tzv. dječje bolesti, kao i zmijski antitoksin i plazma.

'Kasnije ćemo dodavati, korak po korak, kako ćemo stjecati novu funkcionalnost. U nekom trenutku, Imunološki može proizvoditi i cjepiva za covid, no do tog moramo doći. To je još dug put, jer to je nova tehnologija', kaže Čardžić.

'Novi' Imunološki bit će 100 posto u vlasništvu države.

Ministar Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/Pixsell

'Jedini ostvarivi je model 553, da država na sebe preuzme i obaveze imovine, ugasi društvo, preuzme Imovinu i da nakon nekog vremena odemo svi u Brezje', rekao je ravnatelj govoreći o još uvijek postojećoj tvrtki.

Objašnjava kako će proći 3 ili 4 godine do preseljenja u Brezje. 

  • +13
Beroš posjetio lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX