izdašna ponuda

Švicarci Hrvatskoj nude stotine milijuna kuna da i dalje uvoze našu krvnu plazmu od koje će raditi lijekove koje ćemo mi, potom, uvesti

27.08.2021 u 08:49

Bionic
Reading

Na stolu ministra zdravstva Vilija Beroša već neko vrijeme stoji vrlo izdašna ponuda švicarskoga farmaceutskog giganta Octapharme. Tiče se otkupa krvne plazme prikupljene u okviru našeg sustava dobrovoljnog darivanja, piše Slobodna Dalmacija

To i ne bi bila neka velika novost, jer Švicarci iz godine u godinu dobivaju suglasnost Ministarstva za izvoz desetaka tisuća litara krvne plazme iz Hrvatske u inozemstvo. Počelo je s ministrima Darijem Nekićem i Milanom Kujundžićem, a Beroš je samo nastavio s istom praskom. Jedino što bi sada Octapharma htjela formalizirati suradnju na dulje razdoblje i sebi osigurati zlata vrijednu sirovinu. Zato su u Zagreb preko svoje austrijske podružnice, piše Slobodna, poslali ponudu 'tešku' više stotina milijuna kuna.

Iz Ministarstva zdravstva na upit Slobodne Dalmacije o detaljima te ponude nisu poslali odgovor.

Posljednji put o izvozu plazme iz Hrvatske pisalo se u proljeće ove godine, kada se sve, također s Octapharmom, obavljalo u tajnosti i daleko od očiju javnosti. Ministar Beroš pozvao se na Zakon o krvi i krvnim pripravcima, koji u svom članku 24. načelno navodi da se krv i njezini pripravci ne mogu izvoziti iz RH, ali predviđa mogućnost da ministar može iznimno u 'slučaju elementarne nepogode i drugih izvanrednih stanja, kao i slučajevima kada se radi o hitnoj, medicinski opravdanoj potrebi, odobriti izvoz'.

Nikakve elementarne nepogode u nas u to vrijeme nije bilo, kao ni izvanrednog stanja, ali sve je prošlo glatko.

Stvar je u tome što od 2013. godine, kada je s preradom plazme i proizvodnjom lijekova iz nje prestao raditi Imunološki zavod, država i njezine zdravstvene ustanove na znaju što bi s nagomilanim zalihama, odnosno jedino je znaju prodati. Tako je i uhodan lanac u kojemu Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu najprije prikupi krv, a onda je proda Imunološkom zavodu Zagreb, koji je pak kao čistu sirovinu dalje isporučuje farmaceutskoj industriji u inozemstvo, konkretno Octapharmi.

Transfuzija krvi Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

I svi zarađuju, jer litru plazme Imunološki od Transfuzije kupuje za 200-tinjak kuna, a onda je preprodaje po 50 posto višoj cijeni, nekih 300 kuna, da bi jednog dana, nakon što se krv u inozemnim pogonima preradi i proizvedu lijekovi, ti isti pripravci i medikamenti bili uvezeni po višestruko većim cijenama. Nije teško pogoditi da, uz farmaceute, u cijelom lancu najviše zarađuju uvoznici, naše veledrogerije.

Slobodna Dalmacija tražila je od Beroševa ministarstva da im se predoče važeći ugovori o prodaji plazme između Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu i Imunološkog zavoda, kao i oni između Imunološkog zavoda i Octapharme, ali bez uspjeha.

Možda je od svega najčudniji odgovor Imunološkog zavoda, koji datira od 11. kolovoza, u kojemu stoji:

'Osnovano je posebno Povjerenstvo za provedbu testa razmjernosti i javnog interesa koje je zaključilo da se mogu dostaviti sve informacije osim ugovora koji su tajne poslovne informacije i čije bi otkrivanje moglo naštetiti budućem poslovanju Imunološkog zavoda. Na temelju utvrđenog, Povjerenstvo je provelo test razmjernosti i javnog interesa i zaključilo kako se djelomičnim uskraćivanjem, tj. uskraćivanjem informacije o ugovorima ne ugrožava javni interes, a istovremeno se štite poslovne tajne, čije bi otkrivanje moglo stvarati štete Imunološkom zavodu.'