kodno ime

Tko je SDP-ov kandidat u slučaju pobjede na izborima? Račan: 'Nazovimo ga Walter'

19.03.2024 u 12:41

Bionic
Reading

'S njome se ne slažemo, ali smo legalisti i poštovat ćemo odluku Ustavnog suda. Nije prvi put da Ustavni sud donosi političku odluku koja ide u korist njihovog nalogodavaca. Moramo se s tim nositi', komentirao je Ivan Račan, član Predsjedništva SDP-a, odluku Ustavnog suda o Milanovićevom sudjelovanju na parlamentarnim izborima

Na pitanje sumnja li SDP, nakon svih događaja i odluke Ustavnog suda, u odabir Zorana Milanovića, član stranačkog Predsjedništva Ivan Račan odgovara da mu je teško odgovoriti na to zbog rizika od sankcija.

'Dovodite me u tešku poziciju jer je Ustavni sud uveo verbalni delikt i ako odgovorim na ovo pitanje, riskiram sankcije, pa čak i poništavanje izbora. Ne smijem ništa odgovoriti dok ne završe izbori', rekao je Račan gostujući na N1 Televiziji.

Tko je SDP-ov kandidat u slučaju pobjede na izborima?

'Nazovimo ga u ovom slučaju Walter', kaže Račan i dodaje da to nije unaprijed smišljen nadimak.

Račan kaže da mogu imati sankcije i to može završiti poništavanjem izbora ako nastave promovirati svojeg kandidata kao do sada.

Ustavni sud Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Otvara se cijeli niz pitanja. Smiju li druge stranke govoriti tko je SDP-ov kandidat? Smije li HDZ napadati tog kandidata? Puno je nepoznanica. Nejasna je odluka Ustavnog suda, mi je pokušavamo poštovati najbolje što možemo', kaže Račan te kao jedan od temeljnih problema Hrvatske navodi sporo i neefikasno pravosuđe.

Nije htio odgovoriti na pitanje je li bio upoznat s planom da će Peđa Grbin predstaviti Milanovića kao SDP-ovog kandidata za premijera, ali kaže da mu u tom procesu nije sporna demokratska procedura.

'U javnosti se vrti teza o krizi vodstva SDP-a. Nije do ovoga došlo jer je kriza vodstva, valjda je vodstvo znalo što radi i kad. Gdje je povrijeđena demokratska procedura? To naprosto govore ljudi koji ili ne žele dobro ili ne razumiju. Ili imaju potrebu nešto reći, a nemaju što reći', odgovorio je.