vojna (ne)moć

Putinu se svi smiju zbog samo jednog tenka na paradi

09.05.2023 u 15:35

Bionic
Reading

Vladimiru Putinu izruguje se internet jer je na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi prodefilirao samo jedan tenk

Na paradi na Crvenom trgu u Moskvi na Dan pobjede 9. svibnja prisustvovalo je znatno manje jedinica ruske vojske i vojne tehnike nego prethodnih godina. Tijekom trajanja manifestacije prodefilirao je samo jedan tenk, T-34 iz doba Drugog svjetskog rata.

Pozivajući se na analitičara Olivera Aleksandra, vijest je prenijela Ukrajinska pravda.

Prema riječima Aleksandra, u ovogodišnjoj paradi sudjelovalo je ukupno samo 51 vozilo. Prošle godine, kada je već bila smanjena u odnosu na vremena prije velike invazije Rusije na Ukrajinu, sudjelovalo je 131 borbeno vozilo. U 2021. bilo ih je 197. To je smanjenje od skoro četiri puta u odnosu na prošlu godinu i vrijeme prije invazije Rusije na Ukrajinu.

Sama parada trajala je oko 45 minuta, uključujući obilazak snaga i govor Vladimira Putina. Ranijih godina trajale su i do sat i pol, ali su tada uključivale i zrakoplovni dio, a on je ove godine otkazan.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Nepokoleban smanjenim izdanjem priredbe, Putin je rekao da su Rusi ujedinjeni u 'svetoj' borbi sa Zapadom oko Ukrajine koja će završiti pobjedom te je optužio Sjedinjene Države i njihove saveznike da su zaboravili sovjetski trijumf nad nacistima u Drugom svjetskom ratu.

T-34, relikvija stara 83 godine, tradicionalno je otvorila godišnji prikaz vojne moći zbog svoje simbolične uloge u pomaganju Rusiji u nadvladavanju nacističke Njemačke.

Međutim tenk iz sovjetske ere obično prate moderniji borbeni strojevi u punom prikazu vojne moći Moskve.

Gledatelji iz cijelog svijeta ismijavali su na društvenim mrežama ruskog vođu.

  • +18
Parada povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Jedan korisnik je rekao: 'Samo jedan tenk izložen tijekom ovogodišnje parade za Dan pobjede! Putinovo tradicionalno pokazivanje snage poslužilo je razotkrivanju razmjera ruske slabosti.'

Drugi je dodao: 'Ako dobro pogledate, Putin plače... jer ovo je njegov zadnji tenk.'

'Ni tenkova, ni zrakoplova, ni helikoptera, ništa... Putin sada odlazi. Ovo je stvarno neugodno za Rusiju', napisao je treći, prenosi The Independent.