parada u moskvi

Putin prošetao do Crvenog trga i poručio: Zapad je zaboravio tko je pobijedio naciste

09.05.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Sve su oči u utorak uprte u rusku paradu povodom Dana pobjede, godišnji događaj kojim se obilježava pobjeda Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom 1945. godine. Svečanost je započela nešto poslije 9 sati, a ruski predsjednik Vladimir Putin na početku je održao govor u kojem je kazao da se protiv Rusije danas vodi pravi rat

Ruski predsjednik prošetao se od Kremlja do Crvenog trga, na kojem su ga dočekali redovi vojnika i vojnog osoblja na početku proslave Dana pobjede, kojom se obilježava poraz nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Ova je obljetnica još više emocionalno nabijena jer Rusija oplakuje tisuće vojnika poginulih u gotovo 15-mjesečnom ratu u Ukrajini, a koji ne pokazuje znakove kraja.

  • +18
Parada povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

Putin je poručio da Zapad želi jedino pad Rusije, a da njegova zemlja želi mirnu budućnost. Pritom je optužio Zapad da sije 'mržnju i rusofobiju'.

'Njihov cilj jedino je vidjeti pad naše zemlje', rekao je Putin, istaknuvši da su bitke u kojima se odlučuje o sudbini domovine uvijek bile svete.

Kazao je da 'nema ništa važnije' od njihovog borbenog zadatka jer ruska sigurnost računa na rad onih koji su na prvoj crti.

'Svi se mole za vas', poručio je on vojnicima s Crvenog trga.

Putin redovito uspoređuje demokratski izabranu vladu Ukrajine s nacistima poraženima u Drugom svjetskom ratu.

Od tog scenarija nije odstupio ni danas, osuđujući ukrajinske čelnike kao neonaciste. Ukrajinski narod nazvao je 'taocima državnog udara' i zapadnih ambicija.

  • +10
Putin na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: Profimedia / Autor: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Ruski je predsjednik u govoru poručio i da je svijet ponovno na prekretnici. Samo je Rusija ostala vjerna postignućima Drugog svjetskog rata dok je Zapad zaboravio tko je pobijedio naciste, tvrdi.

Putin je kazao da je ponosan na vojnike koji sudjeluju u, kako je nazivaju u Rusiji, 'specijalnoj vojnoj operaciji'.

Kaže da o tim ljudima ovisi državnost i budućnost Rusije.

Dodao je da su svi ujedinjeni u podršci 'herojima'.

'Nema snažnije predanosti u svijetu od naše ljubavi prema našim oružanim snagama', rekao je Putin na kraju svog govora.

'Rusiji, našim oružanim snagama', zaključio je dok je počinjala svirati ruska državna himna.

Rusko vodstvo obično koristi događaj u Moskvi da prikaže vojnu moć, paradirajući masivnim raketnim bacačima, borbenim tenkovima i vojnicima na Crvenom trgu, sve pod budnim okom Putina i generala.

Parada na Dan pobjede u Moskvi 2023. Izvor: Društvene mreže / Autor: News18

Međutim očekuje se da će on ove godine biti manji u obimu, s obzirom na rat u Ukrajini koji je u tijeku i u kojem se koristi velik dio ruskog vojnog osoblja i opreme. Zabrinutost za sigurnost također je visoko na popisu briga Moskve ove godine, osobito nakon nedavnog navodnog napada dronom na Kremlj. Parade povodom Dana pobjede otkazane su u brojnim mjestima u Rusiji.

Rusija bi danas također mogla pojačati svoju vojnu agresiju na Ukrajinu, s obzirom na paradu i porast napada na zemlju posljednjih tjedana, uoči očekivane protuofenzive Kijeva. Rusija je u posljednjih nekoliko dana pokrenula val napada na ukrajinske gradove Kijev, Odesu i Herson. Kijev je tijekom noći bio na meti novih napada.

  • +19
Proba za paradu povodom Dana pobjede u Moskvi Izvor: EPA / Autor: ANATOLY MALTSEV