regrutacija u tijeku

Putin stvara novu privatnu vojsku od huligana i neonacista, evo detalja

04.01.2024 u 20:59

Bionic
Reading

Vladajuća ruska stranka Jedinstvena Rusija počela je regrutirati svoju 'privatnu vojsku' za rat protiv Ukrajine, sudeći prema informacijama ukrajinske vojne obavještajne agencije (GUR)

Jedinstvena Rusija, kojom formalno predsjeda bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, ali je zapravo jedan od stupova vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina, navodno ulijeva novac u skupinu Espanola te je ona aktivno počela tražiti nove članove. Riječ je o grupi koja je prethodno bila dio ruskog bataljuna Vostok, a on se bori uz regularne snage u ukrajinskoj regiji Doneck, objavio je GUR.

Prema The Kyiv Independentu, temelje Espanole postavio je Oleksandr Hodakovski, bivši šef specijalnih snaga Alfa Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) u regiji Donjeck, koji je prebjegao separatistima, te Stanislav Orlov, zvani Ispaněc (Španjolac), vatreni navijač moskovskog nogometnog kluba CSKA.

Orlov je prethodno služio u ruskim zračnim snagama, sudjelovao je u ratu u Čečeniji 1999., a također je bio uključen u aneksiju Krima. Njegovo se ime pojavilo među plaćenicima koji su viđeni u Crnoj Gori u vrijeme pokušaja državnog udara i likvidacije tadašnjeg premijera Mile Đukanovića nakon odluke o ulasku Crne Gore u NATO.

Prema ukrajinskom GUR-u, jedinicu čine nogometni ultrasi, radikali i simpatizeri neonacista, ali regrutiraju i građane iz siromašnijih ruskih regija i okupiranih dijelova Ukrajine. Trenutno je Espanola dio privatne vojne organizacije Redut, u kojoj rusko ministarstvo obrane pokušava koncentrirati sve plaćeničke skupine, uključujući vagnerovce.

  • +22
Pripadnici paravojne postrojbe Espanola Izvor: Profimedia / Autor: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

I Rusija i Ukrajina trpe teške gubitke u 22 mjeseca dugom ratu, a Putin se više puta oslanjao na borce privatnih vojnih kompanija kako bi učvrstio svoje prve linije. Kijev procjenjuje da je Moskva izgubila više od četvrt milijuna vojnika samo u 2023. Deklasificirano izvješće američke obavještajne službe u prosincu procijenilo je ruske gubitke na 315.000 vojnika od početka rata u veljači 2022., podsjeća Newsweek.

U svom priopćenju GUR je objavio da se u regrutnim centrima Espanole, koji djeluju na okupiranim ukrajinskim teritorijima, dobrovoljcima obećava 220.000 rubalja (otprilike 2187 eura) mjesečno za izravno sudjelovanje u borbi protiv Ukrajine. Ugovor se potpisuje na najmanje pola godine. Kijevski dužnosnici rekli su da su novacima također obećane 'isplate osiguranja', poput ponude od milijun rubalja (9941 eura) za manje ozljede nastale tijekom rata. Osim toga, regrutima paravojske obećano je pet milijuna rubalja (49.711 eura) za članove obitelji u slučaju smrti.

'Međutim financijska motivacija služi samo kao omot', tvrde ukrajinski obavještajci jer za većinu novaka prva borba je karta u jednom smjeru. Rusi mrtve i teško ranjene među regrutiranim 'topovskim mesom' ne odnose s bojišta i vode ih kao 'nestale' da ne bi platili spomenutu naknadu obiteljima čijeg je hranitelja Moskva poslala u smrt.

Skupina Wagner, koju je vodio pokojni Jevgenij Prigožin, borila se uz ruske trupe tijekom većeg dijela rata u Ukrajini, a također je pomogla Putinu uspostaviti uporišta u dijelovima Bliskog istoka i Afrike posljednjih godina. Skupina plaćenika, koja je bila uključena u neuspjelu pobunu u lipnju i čija je budućnost neizvjesna nakon Prigožinove smrti u avionskoj nesreći u kolovozu, više je puta optuživana za ratne zločine.