invazija

Putinova superjahta razotkrila plan s Ukrajinom: Mobilizirajte posadu!

30.08.2023 u 10:25

Bionic
Reading

Vladimir Putin preselio je svoju superjahtu vrijednu 100 milijuna dolara iz njemačkog brodogradilišta u Rusiju samo nekoliko tjedana prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu, prema tajnim dokumentima objavljenim u novoj istrazi

Ruska antikorupcijska organizacija, koju je osnovao zatvoreni oporbeni čelnik Aleksej Navalni, tvrdi da e-poruke pokazuju da je ruski predsjednik naredio hitno premještanje 82-metarske superjahte, nazvane Graceful, iz brodogradilišta u Hamburgu, u kojem se nalazila na remontu vrijednom 32 milijuna dolara. Remont je trebao trajati do 1. veljače 2022. godine, piše The Guardian.

Fotografije pokazuju da je brod tegljen iz Hamburga 7. veljače i da je krenuo za rusku eksklavu Kalinjingrad nakon što je brodogradilište propustilo rok za dovršetak radova do 1. veljače.

Samo 15 dana kasnije – 22. veljače – Putin je naredio potpunu invaziju na Ukrajinu. Nakon invazije, SAD, UK i EU nametnuli su sankcije imovini u vlasništvu Rusije u inozemstvu, a deseci superjahti u vlasništvu oligarha zaplijenjeni su diljem svijeta.

Ured američke vlade za kontrolu strane imovine (OFAC) navodi Graceful kao 'blokirano vlasništvo u kojem predsjednik Vladimir Putin ima interesa'.

Graceful, također kodnog naziva Kosatka ili Kit ubojica, ima 15-metarski zatvoreni bazen koji se može pretvoriti u plesni podij i samo je jedna od nekoliko superjahti povezanih s Putinom.

  • +2
Superjahta Šeherezada također se povezuje s Putinom Izvor: Profimedia / Autor: Zonna Nick/IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U e-poruci poslanoj brodogradilištu Blohm+Voss u Hamburgu 19. siječnja 2022. pisalo je: 'Vlasnik želi da se Graceful doveze u Rusku Federaciju 1. veljače... Molimo mobilizirajte posadu bez prekida - dvije smjene.' Nastavlja se: 'Molimo vas da ubrzate sve radove koji bi mogli ometati isplovljavanje Gracefula 1. veljače.'

U e-porukama je stajalo da vlasnik želi premjestiti brod u Rusku Federaciju kako bi dovršio radove. 'Vlasnik nije zadovoljan naknadnom ugradnjom. Nezadovoljan je kašnjenjima u procesu izgradnje', stoji u e-poruci SCF grupe, najveće ruske brodarske tvrtke. Očekivalo se da će radovi trajati više od godinu dana.

E-poruke su navedene u izvješću ruske istraživačke novinarke Marije Pevčik, koja vodi zakladu za borbu protiv korupcije, a osnovao ju je Navalni.

'Pola zemlje je prisiljeno skupljati novac za donje rublje i čarape za mobilizirane vojnike te praviti rovovske svijeće, a onaj tko je pokrenuo ovaj rat troši tri milijarde rubalja samo na popravke i kupnju svoje jahte', stoji u izvješću.

Putinova najveća superjahta, Šeherezada, vrijedna 700 milijuna dolara, zaplijenjena je u talijanskoj luci Marina di Carrara, gdje je bila na popravku. SAD ga također navodi kao vlasnika manje superjahte nazvane Olympia, procijenjene na 22 milijuna dolara.