povijesne veze

Putin i kazahstanski predsjednik potvrdili jedinstvo nakon napetosti u vezi Ukrajine

28.11.2022 u 16:27

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kazahstanski kolega Kasim-Džomart Tokajev izrazili su u ponedjeljak jedinstvo hvaleći svoje povijesne veze, nakon neslaganja u pogledu sukoba u Ukrajini

'Za Kazahstan, Rusija je uvijek bila i ostaje glavni strateški partner', rekao je Tokajev na sastanku s Putinom u Kremlju.

Izrazio je zadovoljstvo njihovim 'dubokim odnosima u posve različitim područjima', dodajući da ima 'velike projekte za ruski kapital' u Kazahstanu. Obećao je da će učiniti 'sve što može' kako bi osigurao njegovu 'stalnu' prisutnost u zemlji.

Riječ je o prvom posjetu inozemstvu kazahstanskog predsjednika od preuzimanja dužnosti prošli tjedan. To mu je drugi uzastopni mandat.

To što je odabrao Rusiju ima 'političko značenje i naravno određenu simboliku', rekao je Tokajev.

Putin je pohvalio 'poseban karakter' odnosa između dviju zemalja.

Dvojica čelnika također su se putem video-konferencije obratili međuvladinom rusko-kazahstanskom forumu u Orenburgu, nedaleko od granice s Kazahstanom.

Prošli tjedan, na samitu Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, saveza pod vodstvom Rusije, Tokajev je pozvao da 'zajedno nastoje pronaći formulu za mir' u Ukrajini.

  • +13
Vladimir Putin u Kazahstanu Izvor: EPA / Autor: DMITRY AZAROV / KREMLIN POOL / S

'Ne smijemo dopustiti bratskim narodima Rusije i Ukrajine da se razdvoje za desetke, štoviše stotine godina, zbog gnjeva koji ne zacjeljuje', naglasio je. 

Tokajev je u lipnju kritizirao Putina na forumu u Sankt Peterburgu izrazivši protivljenje priznanju proruskih separatističkih teritorija na istoku Ukrajine. 

Kazahstan je primio desetke tisuća Rusa koji su pobjegli pred djelomičnom mobilizacijom proglašenom potkraj rujna.