EUROPSKI TJEDAN U RH

Pusić očekuje pojeftinjenje hrane nakon 1. srpnja

06.05.2013 u 13:52

Bionic
Reading

Niz manifestacija u šest hrvatskih gradova obilježit će 14. po redu Europski tjedan, najavili su šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, otvarajući u ponedjeljak na zagrebačkom Cvjetnom trgu multimedijsku izložbu 'Ja - građanin EU-a'. Tom prigodom, ministrica je izjavila da nakon 1. srpnja očekuje pojeftinjenje hrane u Hrvatskoj

Nagradno putovanje u Bruxelles

Više informacija o događanjima i nagradnoj igri koja sudionicima donosi mogućnost putovanja u Bruxelles u razdoblju od 4. do 7. srpnja možete naći na internetskoj stranici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj.

U sklopu obilježavanja 2013. kao Europske godine građana, Delegacija EU u RH, u partnerstvu s MVEP-om, kroz besplatne aktivnosti nastojat će upoznati hrvatske građane s njihovim pravima i načinima kako ih ostvariti. Jedna od manifestacija je i interaktivna izložba pod šatorom u bojama EU-a, koja će se iz Zagreba seliti u Split (Riva, od 22. do 25. svibnja), Osijek (Trg Ante Starčevića, od 5. do 8. lipnja), te na koncu u Rijeku (Korzo, od 12. do 16. lipnja). 

'Najbolji dokaz da je Hrvatska u potpunosti integrirana u Europsku uniju je ovo briselsko vrijeme', našalio se Vandoren na Cvjetnom trgu, okupanom kišom.

Veleposlanik je izračunao da je do punopravnog članstva u EU Hrvatskoj preostalo 56 dana, konstatirajući da je rad Delegacije u Hrvatskoj bio 'uzbudljiv proces pun izazova', obilježen između ostalog i bliskom suradnjom s MVEP-om.

'Naša Europska unija još uvijek je u izgradnji, a Hrvatska će imati priliku sudjelovati u toj izgradnji', poručio je Vandoren.

Ministrica Pusić na otvaranje izložbe donijela je lutku, baku Baru, koja je plod rada volonterske udruge IKS iz Petrinje. Baka Baru proizvele su žene u kasnim 40-ima i ranim 50-ima, koje su se nakon gubitka posla našle pod kapom udruge za promicanju ljudskih prava i socijalnog poduzetništva, te uz pomoć EU fondova danas izrađuju lutke i organiziraju lutkarske predstave za djecu.


'Baka Bara ide u Europu', poručila je šefica diplomacije, čestitajući na značajnom poslu u ostvarenom u teškim okolnostima i iskorištavanju novih mogućnosti koje im je otvorila Europska unija.

Ministrica Pusić poručila je da Hrvatska od 1. srpnja nastupa 'ne više kao zemlja koja se prilagođava europskim standardima, nego kao zemlja koja aktivno sudjeluje u formiranju standarda po kojima Europa živi'.

Posebno je zahvalila veleposlaniku Vandorenu i njegovim suradnicima na svemu što su učinili da Hrvatska dođe do točke na kojoj se prepoznaje da je spremna funkcionirati u Europskoj uniji.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministrica Pusić izrazila je očekivanje da će se cijene hrane nakon 1. srpnja sniziti.

'Za očekivati je da će se cijene hrane spustiti, s obzirom da i danas naši ljudi putuju u Mađarsku i Sloveniju' po jeftinije naminirnice, rekla je Vesna Pusić. Za proizvođače je pak potrebno 'da budu dovoljno konkurentni', kako bi mogli opstati na tržištu od pola milijarde ljudi.

'Na našim proizvođačima je da budu konkurentni, a naši građani imat će mogućnost da kupuju po nižim cijenama', zaključila je ministrica Pusić.

Komentirajući novu direktivu Europske komisije o trgovini sjemenjem i sadnicama unutar EU-a, Pusić je rekla da se u EU svakodnevno otvaraju najrazličitije teme koje čak uključuju i mogućnost ukidanja zajedničke poljoprivredne politike. 'Ali od 1. srpnja ovisit će i o nama', rekla je Pusić.

Vandoren je rekao da će Hrvatska imati 'mogućnost oblikovanja europskih politika pa tako i onu o poljoprivrednom sjemenju'.