NEDJELJOM U 2

Pusić: Brojna ubojstva u Gazi samo će osnažiti terorizam i učiniti Izrael nesigurnijom državom

05.11.2023 u 16:08

Bionic
Reading

Dosadašnji svjetski poredak polako se urušava, kazala je u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Postoje još uvijek dvije velike sile, SAD i Kina, a Rusija je, kako kaže, danas u poziciji neke vrste kineskog vazala. Za izraelsko-palestinske odnose kazala je među ostalim da su "jedna spirala nesreće, propuštenih prilika, iznevjerenih dogovora i loših politika".

Vesna Pusić na početku emisije kazala je da je u mirovini, ali vrlo dinamičnoj jer surađuje s nekim institutima i sudjeluje u raspravama. Prednost je, kako kaže, da sve to može raditi vrlo analitički a da pri tome ne treba voditi računa kako će njene aktivnosti utjecati na npr. stranku ili birače.

Komentirala je izjave o tome da se bipolarna struktura svijeta mijenja, da SAD više nije toliko jak kao nekada te da osim dviju velikih strana kao jaki pojavili su se Kina, Indija, arapski svijet.

- Slažem se da se svijet dramatično promijenio. Ono što smo zvalo svjetski poredak polako se urušava, ne postoji više. Postoje još uvijek dvije velike sile, a to su SAD i Kina. Rusija je danas u poziciji neke vrste vazala kineskog. A postoji i ostatak svijeta, kazala je Pusić.

Pusić: Pogreška je da pokušavamo vratiti stari model funkcioniranja

Pozvala se na izjavu bivšeg francuskog premijera Dominiquea de Villepina i njegov termin oksidentalizam. Kaže da je to uvjerenje da Zapad na neki način može još uvijek vladati svijetom i u najmanju ruku ne uzimati na istoj razini u obzir ono što misli ostatak svijeta.

- Pogreška je naša, koji pripadamo Zapadu, da pokušavamo na neki način vratiti taj stari model koji nam je poznat u kojem se osjećamo nekako sigurno i u kojemu se znamo orijentirati, izjavila je.

Smatra da većina svijeta ne zna kako reagirati na brojne sukobe.

Izraelsko-palestinski odnosi su, kaže Pusić, jedna spirala nesreće, propuštenih prilika, iznevjerenih dogovora i loših politika, koji su na kraju doveli do sadašnjeg stanja.

Reakcija Izraela na Hamasov brutalan napad, kaže, bila je početak bombardiranja Gaze s obzrazloženjem da je to način da se uništi Hamas.

- Kao netko tko apsolutno podržava pravo Izraela da postoji, da funkcionira i da ima priliku živjeti kao normalna država, smatram da je to što u ovom času radi Netanyahuova vlada također zločin. To je nešto što je i iz pozicije Izraela jedna krajnje destruktivna politika. To Hamas neće uništititi. Hamas ne mari mnogo za Palestince, kazala je Pusić i istaknula kako su očito glavne vođe u inozemstvu, a ne na mjestu sukoba.

"Ako ste protiv politike jedne vlasti, ne znači i da ste protiv te države"

Smatra da će brojna ubojstva u Gazi samo osnažiti terorizam i učiniti Izrael mnogo nesigurnijom državom nego što je to do sada bio.

- Činjenica da ste protiv politike jedne vlasti ne znači da ste protiv te države, izjavila je Pusić.

Trenutačna izraelska politika ima mnogo kritičara i neprijatelja i u samom Izraelu, tvrdi Pusić. Smatra da je takva politika pogubna.

Govoreći o glasanju Hrvatske protiv rezolucije UN-a kazala je kako ne misli da je Hrvatska za to da se u Gazi ubijaju ljudi. Kao razlog takvom pristupu navodi da se Hrvatska prekalkulirala. Stalno se, kaže, kalkuliralo što bi Hrvatskoj išle više u korist. Podsjetila je da je od 27 država članica EU-a njih 23 bilo ili suzdržano ili pak za rezoluciju.

"Rješenje o dvije države, minirano je za vrijeme Netanyahuova mandata"

Smatra da bi bilo dobro da je prihvaćen kanadski amandman koji spominje zločine Hamasa nad Izraelcima. Rezolucija nije idealna, tvrdi Pusić i dodaje da se čak i američki predsjednik počeo zalagati za "humanitarni prekid bombardiranja".

Osvrćući se na povijest odnosa kazala je među ostalim da je PLO priznao Izrael i da je dogovoreno tzv. rješenje dvije države, da se uspostave i izraelska država i palestinska država. Sporazum o tome jedno vrijeme nije provođen, a za vrijeme Netanyahuova mandata sustavno je miniran, kazala je Pusić.

- Miniran je useljeničkim naseljima na teritoriju na kojem je trebala biti ta druga, palestinska država, tako da bi se stvorila situacija na terenu da je to nemoguće provesti, izjavila je. Podsjetila je na tzv. Abrahamove sporazume za vrijeme mandata Donalda Trumpa koji se odnose na normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih zemalja. Kao negativnost toga istaknula je da se pokušalo na neki način zaobići ili marginalizirati palestinsko pitanje.

Zaključuje da će se na zaraćenom području morati pronaći neki oblik dviju država.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'