govor mržnje

Pršte reakcije na izjavu Milanovića Litre o radnicima iz 'kulturološki neprihvatljivih zemalja'

15.01.2024 u 16:37

Bionic
Reading

Zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre izjavom o uvozu jeftine radne snage za koju je kazao da dolazi 'iz kulturološki neprihvatljivih zemalja' izazvao je u ponedjeljak na saborskom 'aktualcu' burnu reakciju zastupnika

„Mlade i radno sposobne Hrvate i Hrvatice ste raselili svojim politikama i korupcijom a kao zamjenu uvozite jeftinu radnu snagu iz kulturološki neprihvatljivih zemljama kako bi krpali svoje propuste”, kazao je Milanović Litre postavivši tijekom 'aktualca' pitanje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću o sigurnost u zemlji.

Hrvatska je po svim istraživanjima jedna od najsigurnijih zemalja u Europi, to ne znači da problema nema, ali to kako vi otvarate to pitanje i kada pozivate neka se puca i vojsku na granice to dovodi do opće radikalizacije u društvu, odgovorio mu je Božinović.

Željka Reinera (HDZ) zanimalo je po koji kriterijima Milanović Litre određuje da su neke države nama kulturno prihvatljive, a koje ne. „Nisam očekivao da ću to čuti u ovoj dvorani”, rekao je Reiner.

Postoje svjetovi koji nisu kompatibilni s kršćanskim svijetom, po meni određen dio ljudi je kulturološki neprihvatljiv u Hrvatskoj, uzvratio je Milanović Litre izazvavši reakciju i drugih zastupnika.

Milorad Pupovac (SDSS) naglasio je kako takve izjave ne bi smjele biti dopuštene u Saboru. „O tome tko pripada kulturološki ili ne ovdje i identificirati ga automatski s terorizmom je apsolutno nedopuštena teza”, rekao je.

Da je takav govor neprihvatljiv poručili su također i Sabina Glasovac (SDP) i Ivan Ćelić (HDZ) .

Sve ovo naginje na govor mržnje i netrpeljivost prema ljudima koji su drugačiji, kazala je Vesna Bedeković (HDZ).

S izjavom Milanovića Litre nije se složio ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković. „Ne samo od pojedinih zastupnika nego i brojnih političara u Hrvatskoj u zadnjim tjednima i mjesecima čuju se takve izjave i postaju politički programi, to je problem koji imamo kao društvo”, kazao je i pozvao da se izbjegavaju ksenofobne izjave.

Orešković: Plenković misli da ne treba polagati račune Saboru

Dalija Orešković (SsIP) tijekom 'aktualca' počastila je premijera Andreja Plenkovića epitetima „najkorupiraniji, najnesposobniji, diktator” jer, kako je kazala, misli da ne treba polagati račune Saboru, da ne treba odgovarati na zastupnička pitanja te da oporbu može vrijeđati.

On joj je uzvratio kako je njezin jedini razlog postojanja mržnja prema HDZ-u i Vladi te da je pristrana zbog te mržnje. „Pitate me da li ja sudjelujem u korupciji - ne, to je valjda jasno”, odgovorio je.

Plenković je odbacio i njezine insinuacije da kupuje medije kako bi pisali hvalospjeve. „Da li akteri financiraju medije - da, da li mediji žele da ih se financira - da, da li postoji neki službeni quid pro quo – ne”, kazao je.

Ministar regionalnog razvoja Šime Erlić pohvalio se regionalnim projektima komunalne i javne društvene infrastrukture, a ministrica turizma Nikolina Brnjac ulaganjima u razvoj cjelogodišnjeg turizma, posebice kontinentalnog.