plenarna sjednica

Milanović Litre: U Hrvatskoj je broj ilegalnih migranata porastao više od 170 posto

20.10.2023 u 12:29

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav odlučio je u petak većinom glasova da se na dnevni red rasprave plenarne sjednice ne može, sukladno Poslovniku, uvrstiti izvješće Ministarstva unutarnjih poslova o ilegalnim migracijama

Da se izvješće MUP-a o ilegalnim migracijama uvrsti i raspravi na plenarnoj sjednici zatražio je zaključkom Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu na inicijativu zastupnika Mosta Nikole Grmoje.

I dok vladajući tvrde da je navedeno izvješće radni materijal, nije izvješće koje je podneseno na temelju zakonske obveze pa se prema Poslovnik o njemu ne može raspravljati na plenarnoj sjednici, iz Mosta i Hrvatskih suverenista poručuju da HDZ „birokratskim” načinom samo želi onemogućiti raspravu o važnoj temi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković skriva se iza ovog Odbora samo kako se na sjednici ne bi raspravljalo o ilegalnim migracijama, ustvrdio je Grmoja.

U Hrvatskoj je broj ilegalnih migranata porastao više od 170 posto i nevjerojatno je da vladajući idu do te mjere da ne žele o ovome raspravljati u Saboru, kazao je Marko Milanović Litre (Suverenisti).

„Neprihvaćanjem rasprave zapravo omalovažavate potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, njegov resor i izvješće koje je predao”, rekao je Milanović Litre.

Marija Jelkovac (HDZ) poručila je kako postoji jasna procedura po kojoj oporba može predložiti uvrštavanje određene točke na dnevni red, a da navedeno nije u skladu s Poslovnikom.

„Nemam ništa protiv da se u Saboru raspravlja o svim temama, ali tako da dođu na raspravu sukladno poslovničkim odredbama”, istaknula je.

Kada bi prihvatio zahtjev oporbe onda bi svako radno tijelo Sabora moglo svaki tjedan tražiti da se neko izvješće uvrsti na raspravu, došlo bi do hiperinflacije , kazao je Damir Habijan (HDZ).

Iako smatra da bi rasprava o ilegalnim migracijama sadržavala govor mržnje i rasističke izjave Sandra Benčić (Možemo) kaže da to ne može biti razlog za odbijanje rasprave o izvješću MUP-a, pravne osobe s javnim ovlastima, a temeljem zaključka radnog tijela Sabora.

Milorad Pupovac (SDSS) upitao je koje dobro ta rasprava može donijeti suočavanju s problemom migracija.

„Ja procjenjujem da je dobro nešto drugo, a to je kako upravljati krizom migracija na tlu naše zemlje”, kazao je Pupovac.

Za izjavu Pupovca Grmoja je ocijenio da pokazuje totalitarne i autoritarne tendencije vladajuće većine, a Milanović Litre nazvao sramotnim stavom vlasti koja želi odlučivati što je tema a što ne-tema.

„Ako itko govori totalitarnim jezikom iz populističkog gnijezda onda ste to vi, ne dao bog da vi budete ministar unutarnjih poslova”, uzvratio je Pupovac i napustio sjednicu.

Oko te teme podijeljeni su i pravni stručnjaci. Dok Đorđe Gardašević smatra da se o izvješću MUP-a treba raspravljati na plenarnoj sjednici, Mato Palić tumači da postoje izvješća koja obvezno idu na plenum a da izvješće o ilegalnim migracijama nije takvo i ne mora se uvrstiti na dnevni red.