ZABRANA U SLOVENIJI

Hrvatska će maloljetnicima zabraniti energetska pića, na udaru i nikotinske vrećice

14.11.2023 u 19:43

Bionic
Reading

U Sloveniji je zabranjena kofeinska verzija energetskog napitka Primea jer sadrži sastojak L-teanin, koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima. Ministar zdravstva Vili Beroš održao je presicu zbog toga u utorak.

Zbog energetskog pića i nikotinskih vrećica u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš sastao se s Državnim inspektoratom, nakon čega je održao konferenciju za medije. Rekao je da je namjera zabraniti konzumaciju energetskih pića maloljetnicima te dodao da je takvo zakonsko rješenje blizu, a da se još uvijek pronalazi način zabrane prodaje nikotinskih vrećica maloljetnicima.

“Sva ostala energetska pića želimo regulirati. U vrlo kratkom roku iznaći ćemo adekvatno rješenje da bismo ograničili mogućnost konzumacije energetskih pića, poglavito mlađoj populaciji”, rekao je Beroš, napominjući da su tijekom dana već objavljene preporuke o štetnosti energetskih pića i nikotinskih proizvoda.

Ministarstvo zdravstva uputilo je Državnom inspektoratu dopis o potrebi žurne provedbe inspekcijskih nadzora te da se detektira postojanje takvih pića i da se zabrani uporaba istih i da ih se ukloni s tržišta.

"Tražimo pravnu mogućnosti prikladnu i adekvatnu sukladno EU regulativi da ograničimo upotrebe ovakih proizvoda koji su za građane štetne", rekao je Beroš, izvještava Dnevnik.hr.

Provjerava se ima li u Hrvatskoj spornog Primea, koji sadrži zabranjenu aminokiselinu. Sporni napitak od 200 miligrama kofeina sadrži zabranjeni L-teanin.

  • +8
Vili Beroš Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"L-teanin je aminokiselina koja se nalazi u lišću zelenog čaja. Teanin se koristi u dodacima prehrani bez ograničenja, ali kao izoliran i ekstrahiran iz biljke zeleni čaj nije prošao regulaciju pri novoj odredbi", kazala je Lea Poljak iz Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari pri HZJZ-u.

Objasnila je i kakav je učinak L-teanina u energetskim napitcima koji koriste maloljetnici.

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

"Njega ne smije biti u samom proizvodu i samim time bilo kakvoj vrsti, odnosno kategoriji hrane. U kategoriji prehrane on je odobren, ali kod energetskih pića ili uobičajene hrane on ne može biti na tržištu. Samim tim ne možemo dati mišljenje o tome koliko je štetan unosom energetskih pića jer ga u njima ne smije ni biti", kazala je.

Državni inspektorat u nadzorima kod dva distributera i više trgovačkih lanaca, kod jednog distributera zabranio je prodaju kofeinskog verzija pića Prime koja sadrži nedozvoljeni sastojak. “Odmah smo distributeru izdali rješenje da se to ne može prodavati putem interneta niti na bilo koji drugi način”, rekao je Mikulić. Istaknuo je da će inspekcija nastaviti nadzore i automatski zabraniti distribuciju i narediti povlačenje tog proizvoda.

Beroš je istaknuo da je primijećeno kako se piće Prime distribuira putem internetske prodaje.

Ravnatelj HZJZ-a Capak poručio je da zbog velike količine kofeina energetska pića općenito imaju negativne posljedice na zdravlje djece, a jedini način da im se zabrani upotreba tih pića je zakonska intervencija. “Tjednima smo do donošenja takve regulative da se ta pića zabrane maloljetnicima”, poručio je Beroš dodavši da na tome radi posebna radna skupina unutar ministarstva.

Nikotinske vrećice

No, predstavnici ministarstva, zdravstvenog zavoda i inspekcije pričali su i o problematici konzumacije nikotinskih vrećica maloljetne djece. Beroš je poručio da se zakonski okvir za njegovu zabranu još uvijek traži, a da prodaja nikotinskih vrećica nije zabranjena maloljetnicima. “Zabrana prodaje maloljetnicima nije definirana zakonom, jer nemate definiciju nikotinske vrećice kao takve”, rekao je Beroš, no dodao je da se i intenzivno radi na zakonskom rješenju.

“Želimo ograničiti upotrebu svega onog što je štetno. Kada netko ima ideju zaobići zakonske propise, onda izmišlja nešto novo, nove produkte koji ne spadaju ni pod jedno ni pod drugo. Naš je zadatak dovinuti se kako stati tome na kraj i naći pravno rješenje koje će pokriti to pitanje”, istaknuo je Beroš.

Nikotinske vrećice povećavaju krvni tlak, otkucaje srca, uzrokuju mučninu, povraćanje...

HZJZ je ranije u utorak objavio priopćenje u kojemu upozorava na štetnost korištenja nikotinskih vrećica kod djece. Ističu kako nikotinska vrećica ima 20 mg nikotina, što je inače doza za jednu kutije cigareta.

“Ovisno o primijenjenoj dozi nikotina, izloženost nikotinu može izazvati brojne različite nepovoljne reakcije u organizmu. Mogu uzrokovati povećanje krvnog tlaka i otkucaja srca, blagi simptomi intoksikacije uključuju mučninu i povraćanje, uz povećanu izloženost simptomima kao što je proljev, slinjenje i usporavanje otkucaja srca”, istaknuli su u priopćenju. Dodali su da navedene fiziološke reakcije mogu predstavljati zdravstveni rizik koji vjerojatno može utjecati na ranjive podskupine, kao što su djeca, adolescenti i nepušači.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'