ODAVANJE POČASTI ŽRTVAMA

Prošla je 21 godina: 'Privedite zločince pred lice pravde!'

17.11.2012 u 17:51

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović, u pratnji supruge Tatjane, položio je večeras vijenac i zapalio svijeću podno spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci 200 žrtava agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine

Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom na Ovčari

U pratnji predsjednika Ive Josipovića, koji će sutra u Vukovaru sudjelovati na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 21. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu, bili su vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Nakon odavanja počasti žrtvama Ovčare, predsjednik Ivo Josipović susrest će se u Domu hrvatskih branitelja s članovima Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, biti nazočan 'Danu otvorenih vrata Radničkog doma', te humanitarnoj večeri 'Za akademsku budućnost Vukovara' s koje je prihod namijenjen stipendiranju vukovarskih studenata.

Škabrnja se također prisjeća svojih žrtava. Kolonom sjećanja koja danas poslijepodne prolazi Škabrnjom počinje trodnevno obilježavanje 21. godišnjice stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu, a Škabrnjani će se prisjetiti mještana i branitelja, ubijenih i poginulih u velikosrpskoj agresiji koja je na to ravnokotarsko selo počela u 18. studenoga 1991.

U rano jutro toga dana srpsko-četnički agresor potpomognut zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu počeo je krvavi pohod na to ravnokotarsko mjesto. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana u susjednome Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. U Škabrnji nema obitelji kojoj netko od najbližih članova nije stradao u Domovinskom ratu.

'Gdje su srpski generali i oficiri? Nitko od njih nije odgovarao. Zašto te zločince ne privedu pred lice pravde? To tražimo i tražit ćemo stalno', iz godine u godinu upozorava ratni zapovjednik obrane mjesta Marko Miljanić, izvještava 24sata

Ostojić: Sprana ljaga s Domovinskog rata

Vukovarska bolnica se tijekom opsade grada brinula za 3.474 ranjenika, kako hrvatskih branitelja, civila tako i neprijateljskih vojnika, a liječnici su se prema svima odnosili na jednak način, sukladno liječničkoj etici, istaknuo je danas na skupu o ratnoj bolnici u Vukovaru ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Ostojić je posebno istaknuo golemu ulogu za ratno hrvatsko i vukovarsko zdravstvo ondašnjega ministra zdravstva dr. Andrije Hebranga te dr. Jurja Njavre i dr. Vesne Bosanac.

Ministar Ostojić ocijenio je da je jučerašnjom odlukom Haaškoga suda 'definitivno sprana ljaga s Domovinskoga rata'.

Pozdravljajući sudionike skupa ravnateljica Opće bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac ocijenila da je jučerašnjom presudom Haaškoga suda 'oslobođen Domovinski rat svih insinuacija i anatema o zločinačkom pothvatu'.

Dodala je da sve zločine treba istražiti i podsjetila da je Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca prošle godine podnijela kaznenu prijavu protiv 19 pripadnika agresorske vojske zbog kršenja Ženevskih konvencija nad vukovarskom ratnom bolnicom, osobljem i ranjenicima.

'Udruga neće dopustiti da se zaboravi ono što se događalo prije 20 godina', poručila je dr. Bosanac.