IZVJEŠĆE UN-A

Proizvodnja opijuma u Afganistanu prepolovljena

15.12.2015 u 16:20

Bionic
Reading

Prvi put u šest godina uzgoj maka pao je u Afganistanu za gotovo 20 posto 2015. dok je proizvodnja opijuma pala za 50 posto, po godišnjem izvješću UN-a koje kao razlog pada proizvodnje navodi nepovoljne klimatske prilike.

Usprkos desetljeću skupih međunarodnih kampanja iskorjenjivanja, uzgoj maka od kojega se proizvodi opijum rastao je u zemlji koja je najveći proizvođač na svijetu, posebno na jugu i zapadu gdje se nalaze najnestabilnije zone, uporišta talibanske pobune.

No, nakon stalnog rasta od 2010., površine posvećene maku u Afganistanu smanjene su za 19 posto ove godine na 183.000 hektara, piše u izvješću agencije UN-a za borbu protiv droge i zločina.

Ukupno je proizvodnja opijuma doživjela spektakularan pad od 48 posto, sa 6400 tona prošle godine na 3300 tona predviđenih u 2015.

'Nedostatak vode za navodnjavanje odigrao je ulogu u odluci nekih poljoprivrednika da ne uzgajaju mak', objašnjava se u izvješću objavljenom ovog tjedna.

'Još je prerano za prepoznavanje snažne tendencije', upozorava šef agencije za Afganistan Andrej Avetisijan, 'jedna godina nije dovoljna'.