OTVORENO PISMO NA FACEBOOKU

Profesorica iz Vukovara prozvala političare: Naša djeca nikamo ne putuju

30.09.2018 u 17:38

Bionic
Reading

Profesorica hrvatskog jezika iz Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru Lilijana Radobuljac na Facebooku je objavila otvoreno pismo u kojemu pita zašto država vukovarskim učenicima ne omogućuje putovanja po Hrvatskoj, kao što njihovim vršnjacima iz drugih krajeva zemlje osigurava redovite posjete Vukovaru. Status se brzo proširio Facebookom, a profesorica je u međuvremenu objavila da je dobila sredstva za izlet učenika u Poreč

Profesorica je otvoreno pismo na Facebooku uputila predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, premijeru Andreju Plenkoviću, ministru branitelja Tomi Medvedu, ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i saborskim zastupnicima, a povod je bio pokušaj da učenicima drugog razreda Tehničke škole organizira izlet u Istru. Grad Poreč ranije je osigurao smještaj kao i same izlete, ali troškovi prijevoza bili su prepreka zbog koje su školarci odustali od upoznavanja s hrvatskom kulturom i baštinom, navodi Dnevnik.hr.

U sklopu projekta 'Posjet učenika osmih razreda Vukovaru' tijekom školske godine 2016./2017., Vukovar je posjetio 3831 učenik i pratitelja iz 839 hrvatskih osnovnih škola, izvijestili su iz Javne ustanove 'Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar', napisala je profesorica Radobuljac na Facebooku te dodala kako u Vukovaru, njenom grubom procjenom, ima oko 3 000 učenika, u šest osnovnih i četiri srednje škole.

  • +15
Vukovarski Vodotoranj Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'3000. I da se nitko, nikada, nije sjetio i pomislio na tu djecu. Školsku djecu. Djecu koja Vukovar žive 365 dana u godini. Djecu koja promatraju svoje prijatelje iz cijele Hrvatske kako dolaze, putuju, uče o miru. Djecu koja hodaju ulicama Vukovara. A isti su. U svojim željama, potrebama, frizurama, sendvičima i išaranim ruksacima. Potpuno isti. Je li, ikada, bilo tko od vas pomislio kako bi bilo lijepo i ljudski da ista ta država osigura djeci Vukovara da upoznaju svoju domovinu? Da odu do Zagorja, Istre, Dalmacije. Upravo na onoliko dana na koliko se njihovi prijatelji slijevaju u Vukovar. Ima domovina što pružiti Vukovaru. Ima što dati. I ljepotu i dobrotu. Jednom godišnje, ponavljam, jednom godišnje osmislite za ovu mladost putovanja. Otvorite im prozore, pokažite im da ih država voli', poručila je profesorica u statusu koji se proširio Facebookom podsjećajući da država osigurava financijska sredstva za školske izlete u Vukovar, ali ne i iz Vukovara.

Nakon toga, rekla je, nitko joj od 'prošlih, sadašnjih ni budućih vladara' ne može govoriti o ljubavi prema Vukovaru.

'Djecu morate voljeti. Jednako. Ovako su na jednoj strani djeca Vukovara, a na drugoj djeca Republike Hrvatske', napisala je Ljiljana Radobuljac, a na njen status u međuvremenu su reagirali, kako je rekla, dobri ljudi, koji su osigurali djeci novac za izlet.

'Ovoga puta. A što će biti kod sljedećeg izleta ili nove generacije Vukovaraca koji nisu uspjeli vidjeti Hrvatsku dalje od Osijeka?', pita profesorica.

Na Facebooku je objavila i da neće davati daljnje izjave.

'Pitajte bolje one koji mogu promijeniti stvari. Vukovar ne smije biti izvan sustava. Javljaju mi ljudi po inboxima... županija Primorsko-goranska godinama ugošćuje djecu Vukovara na moru, Memorijalni centar ih je vodio u Lipik, Karlovac. Sve je to lijepo i dobro. Ali, priča Vukovara ne smije zavisiti od dobre volje i plemenitosti pojedinih ljudi. Vukovarska djeca moraju imati isti položaj kao i sva druga u Republici Hrvatskoj. Planirano, dugogodišnje i školski. Obrazovno', poručila je profesorica Radobuljac.