SUMIRANJE PREDSJEDNIČKE KAMPANJE

Pročešljali smo donacije: Vjerni mecena HDZ-a ovog se puta posebno isprsio; Milanoviću najviše novca stiglo iz Slavonskog Broda

04.02.2020 u 16:51

Bionic
Reading

Vjerni donator HDZ-a, karlovački poduzetnik Nikola Hanžel, za izbornu kampanju aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ovog je puta bio posebno široke ruke - donirao je nevjerojatnih 400 tisuća kuna preko dvije tvrtke. Upravo je Hanžela često kao donatora izabrani predsjednik Zoran Milanović predbacivao svojoj protukandidatkinji. Kod Milanovića je pak najveći donator tvrtka iz Slavonskog Broda koja se bavi eksploatacijom pijeska i šljunka te je povezana s SDP-om

Mjesec dana od drugog kruga predsjedničkih izbora, Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović predali su konačna financijska izvješća.

Kolinda Grabar-Kitarović u kampanji je potrošila 9.578.035,23 kuna, od čega je gotovo sedam milijuna kuna dobila od HDZ-a, a 2,6 milijuna kuna bilo je od donacija. Milanović je potrošio 3.753.595,07 kuna, a prikupio je 2.729.548,54 kuna, od toga oko polovice iz donacija, a drugu polovicu osigurao je SDP i stranke koje su ga podržavale.

Što se tiče donatora, kod Grabar Kitarović iskače karlovački poduzetnik Nikola Hanžel iz čije je dvije tvrtke, Lana-Commerce i Lana karlovačka tiskara sjelo po 200 tisuća kuna koliki je maksimalni iznos donacija za pravne osobe. Hanžel je vjerni donator HDZ-a, a na prošlim je predsjedničkim izborima donirao HDZ-ovoj kandidatkinji 200 tisuća kuna.

>>> Građani progovorili: Evo što očekuju od Zorana Milanovića kao predsjednika i što misle kako će surađivati s Plenkovićem

Upravo je njegova donacija često bila predmetom sučeljavanja u protekloj kampanji. Naime, Grabar Kitarović je 2016. pomilovala Danka Seitera osuđenog jer je pogodovao upravo Hanželu.

'Trebala bi se sjećati jer je Seitera pomilovala u veljači 2016. godine. I još važniji razlog, zašto bi ga se trebala sjećati: Seiter je pogodovao – i zbog toga je osuđen - Nikoli Hanželu, njezinom najvećem donatoru. Istom Hanželu čija je Karlovačka tiskara donirala kandidatkinji HDZ-a 200.000 kuna u kampanji 2014. godine i opet 200.000 kuna u ovoj kampanji', podsjetio je prije mjesec dana na facebooku Milanović.

Tada još nije znao ono što znamo sada, da je Hanžel uplatio dva puta po 200 tisuća kuna.

Sto tisuća kuna dao je Grabar Kitarović i Zvonimir Širjan i to preko svoje tvrtke Širjan. Njegova obitelj već godinama na izborima daje bogate donacije HDZ-u i kandidatima te stranke. Tako su 2016. dali čak 200 tisuća kuna, ali preko svoje druge tvrtke, Agroprometa. Širjan je tijekom kampanje tportalu objasnio zašto donira HDZ.

Sto tisuća dao je i križevački građevinski div, tvrtka Radnik.

predsjednička kampanja

[FOTO] Grabar-Kitarović donacije skuplja na večerama, evo tko je došao na onu u zagrebačkom Westinu

Pogledaj galeriju

Što se tiče osobnih donacija, tu je niz HDZ-ovaca i to na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem koji je donirao deset tisuća kuna isto kao i glavni tajnik stranke Gordan Jandroković. Isti je iznos uplatio i virovitički HDZ-ovac i saborski zastupnik Josip Đakić, kao i zamjenik predsjednika stranke Milijan Brkić. Deset tisuća kuna dao je i bivši ministar Tomislav Tolušić, Darko Koren, koprivničko-križevački župan te šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Karlo Ressler dao je pet tisuća kuna kao i njegove kolegice eurozastupnice Sunčana Glavak i Željana Zovko. Anamarija Kirinić, predstojnica Ureda predsjednice dala je deset tisuća kuna.

Posebni savjetnik predsjednice Tomislav Madžar koji se proslavio na sučeljavanju na HRT-u kada je Grabar Kitarović nosio veliku šarenu torbu u studio i kasnije kada je verbalno napao Zorana Milanovića, donirao je 20 tisuća kuna.

Zoran Milanović prikupio je nešto manje od milijun i pol kuna donacija. Najviše mu je donirala tvrtka Feliks Regeneracija iz Slavonskog Broda u vlasništvu obitelji Opačak koja se bavi eksploatacijom pijeska i šljunka. Oni su donirali 150 tisuća kuna. Članica Uprave te tvrtke je Marina Opačak Bilić, inače predsjednicu Županijske organizacije SDP Brodsko-posavske županije.

'Ponosan sam na svoju kćer. Imala je podršku svih nas u obitelji. Vrijedna je i uz pomoć tima vjerujem da će SDP izvesti na ispravan put', kazao je 2018. Mijo Opačak, otac Marine Opačak Bilić.

U vlasništvu ove obitelji je i tvrtka Poduzeće za ceste koja se bavi izgradnjom prometnica. Donacija je vrlo izdašna s obzirom na to da je tvrtka u 2018. zaradila 209 tisuća kuna.

Milanoviću je sto tisuća kuna poklonila i tvrtka iz Jastrebarskog – Neva logistika koja se bavi prijevozom novih i rabljenih osobnih i kombi vozila iz zapadne Europe u Hrvatsku, o kojoj je tportal ranije pisao.

sto ljudi, sto ćudi

[FOTO] Milanovićev skup napunio je Tvornicu. Osim SDP-ove elite, tamo su se našli i neki zaboravljeni asevi

Pogledaj galeriju

Tvrtka, u vlasništvu Miroslava Nevajde, prošlu je godinu završila s 10,5 milijuna kuna prihoda i 292.800 kuna dobiti. Kad se pogledaju poslovne brojke, ispada da je trećinu zarade dao SDP-ovom kandidatu.

Mirando Mrsić, Boljana Borzan, Ivan Račan, Željko Jovanović, Mihael Zmajlović, Neven Mimica i Mladen Pejnović dali su po 30 tisuća kuna.

Isprsio se šef Milanovićevog stožera Orsat Miljenić s 26 tisuća kuna. Siniša Hajdaš Dončić i Igor Dragovan donirali su 20 tisuća kuna, a Joško Klisović i Željko Kolar 15 tisuća kuna.