VATIKANSKI SHOW

Proces Papinu sobaru bez presedana

27.09.2012 u 19:13

Bionic
Reading

Javno suđenje, prvo u Vatikanu i prepuno nepoznanica, počinje u subotu izlaskom pred suce sobara pape Benedikta XVI. optuženog za krađu dokumenata koje je dostavio javnosti u aferi prozvanoj 'Vatileaks'

Prvo pojavljivanje Paola Gabrielija, četiri mjeseca nakon spektakularnog uhićenja, počet će u 8.30 ujutro, a tijekom procesa još neutvrđena trajanja, bit će izveden niz svjedoka u skandalu koji je potresao Vatikan.

Malen broj novinara pratit će suđenje bez fotoaparata i kamera u sudnici koja može primiti tek 50 osoba, a presedan je u zatvorenom sustavu Papinske države da se sudski postupak može pratiti izravno.

Gabriele (46), laik i veliki vjernik, otac troje djece, građanin Vatikana, bio je do uhićenja vjeran suradnik Josepha Ratzingera, prva osoba koja je Papi zaželjela dobro jutro i navečer ga ispratila na počinak.

Mjesecima je Gabriele skupljao i fotokopirao dokumente s pisaćeg stola Papina osobnog tajnika, msgr. Georga Gaensweina, a kada je afera izbila, proveo je 53 dana u ćeliji žandarmerije u Vatikanu da bi od kraja srpnja bio u režimu kućnog pritvora.

Vjerujući da je nadahnut "Duhom svetim", sucima vatikanske države "Paoletto" je objasnio razloge svoga čina. Djelovao je kako bi razotkrio "zlo i korupciju" unutar Vatikana te zato što je vjerovao da Papa nije bio upoznat sa skandalima.

"Vidio sam zlo i korupciju posvuda u Crkvi, i u jednom trenutku došao do točke s koje nije bilo povrata, moje su kočnice popustile. Vjerovao sam da bi šok, čak i medijski, mogao biti spasonosan i vratiti Crkvu na dobar put", priznao je sucima.

U intervjuu za privatnu televiziju La Sette, koji je u veljači dao anonimno, ocijenio je da u Vatikanu vlada "zakon (omerte) šutnje" kako istina ne bi procurila, a to se čini ne toliko iz borbe za vlast, više iz straha"

Gabrile je ocijenio da bi dvadesetak osoba 'iz različitih razina' Vatikana mogle biti upletene u 'Vatileaks'


Istraga je pokazala da nije radio sam. Svoje tajne povjerio je i svome duhovnom ocu, nazvanom "B". No zasad je u procesu kao pomagač, optužen još samo vatikanski informatičar Claudio Sciarpelletti.

Gabriele priznao krivnju i vjerojatno će biti osuđen, no ne zna se još zašto, kažu analitičari. Vjeruju da su i Papa i kardinal Tarcisio Bertone (državni tajnik Vatikana, drugi čovjek Svete Stolice) učinili sve da bi ubrzali suđenje.

Stručnjaci kažu da su suci pronašli i druge prijestupe pa su moguće nove istrage i drugi okrivljenici. Otkako je u svibnju iz tiska izašla knjiga novinara Gianluigija Nuzzija, "Sua Santita" (Njegova Svetost), u kojoj autor otkriva tajne dokumente, talijanski tisak nagađa o upletenosti prvih ljudi Crkve.

Trojica kardinala provela su vlastitu istragu i predala zaključke Papi, ali o sadržaju javnost ne zna ništa.

Razlog curenja informacija moglo bi biti nezadovoljstvo unutar Vatikana netransparentnošću i općenito načinom na koji kardinal Bertone vodi papinsku državu.

Skeptici drže da se suđenjem želi zataškati afera tako što će se suditi čovjeku koji je možda kriv, ali je manipuliran. Drugi vjeruju da je to tek početak šire operacije koju je odobrio sam papa Benedikt Šesnaesti.