PIJAN OZLIJEDIO DIJETE I POKUŠAO POBJEĆI

Šef Ureda potpredsjednice Vlade ostaje u istražnom zatvoru, pogledajte listu dužnosti na kojima je bio zadnjih 15 godina

31.07.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Dalibor Šemper, koji je u petak, pod utjecajem alkohola, automobilom teško ozlijedio dijete u prometnoj nesreći u mjestu Štikada kod Gračaca i potom pobjegao s mjesta nesreće, više sati ispitivan je u Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, nakon čega mu je određen istražni zatvor

Šemper je u petak oko 20.40 sati svojim automobilom Suzuki prešao na suprotnu stranu ceste i naletio na troje djece: dvoje ga je uspjelo izbjeći, no desetogodišnji dječak nije. Nakon što ga je udario i teško ozlijedio, pijani (policija mu je izmjerila 1,04 promila) predstojnik Ureda potpredsjednice Vlade Anje Šimprage samo na trenutak je zastao, a potom nastavio voziti u smjeru autoceste. Tportal je u subotu objavio razgovor s očevicima nesreće, četvoricom mladića iz okolice Sinja i navijača Hajduka koji su upravo u tom trenutku putovali na utakmicu u Varaždin i uspjeli uhvatiti Šempera u bijegu. Oni nisu željeli javno otkrivati svoj identitet, ali su prepričali što se dogodilo:

'Vozili smo dvadesetak metara iza Suzukija i primijetili kako vrluda po cesti. Pokušali smo ga upozoriti, no nije reagirao. U jednom trenutku potpuno je izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu ceste taman na mjestu gdje je hodalo troje djece. Dvoje ga je uspjelo izbjeći, a treće je udario', kazao je za tportal jedan od mladića. Usput je, kaže, vozač svojim automobilom pomeo i jedan prometni znak. Po njegovim riječima potpuno dezorijentirani vozač tek je na trenutak zastao, a potom odmah produžio dalje prema autocesti. Dali su se u potjeru za njim, nekoliko kilometara ga pratili i na jednom pravcu sustigli, natjerali da stane pokraj ceste. Shvatio je da više nema kamo.

Istražni zatvor određen zbog dva razloga

Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić potvrdila je Hini nakon dvosatnog ročišta da je prihvatila prijedlog odvjetništva i odredila jednomjesečni istražni zatvor osumnjičenom zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Šemper je iza 15 sati u pratnji pravosudne policije odveden i istražni zatvor. (H)

  • +9
Privođenje Dalibora Šempera Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

'Njegova prva reakcija bila je: 'Šta se dogodilo' i 'Ajme meni, razbio sam auto'. Policiju smo pozvali još za vrijeme vožnje i potom smo čekali njen dolazak najmanje 35 do 40 minuta. Objasnili su nam da u Gračacu nema prometnih policajaca nego da ih moraju poslati skroz iz Gospića', dodaje sugovornik tportala. Na fotografiji Šemperovog automobila, koju su ustupili tportalu, vidljiva su velika oštećenja na prednjoj lijevoj strani.

Četvorica Hajdukovih navijača i u nedjelju su ustrajno odbijala svaki daljnji kontakt s medijima. Gospićka policija potvrdila je da su u ovom slučaju 'svjedoci zadržali vozača do dolaska policijskih službenika', a dugo čekanje objasnili su teritorijalnom podjelom nadležnosti dvaju policijskih uprava: premda se nesreća dogodila neposredno izvan Gračaca, koji pripada zadarskoj, za to mjesto zapravo je nadležna Policijska uprava ličko-senjska. Zato su ondje slali policajce iz udaljenog Gospića.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Karlovcu Elma Kaleb Mamić Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul-FabacPixell

Dalibor Šemper (45) inače ima neobičnu političku karijeru: ovaj Zagrepčanin iz Sesveta gotovo petnaest godina obnaša funkcije savjetnika ili tajnika u različitim važnim državnim tijelima, ali je izvan fokusa javnosti. Nakon što je 2004. završio Pravni fakultet u Zagrebu postaje upravni referent u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, potom sudački vježbenik na Prekršajnom sudu u Zagrebu. Nakratko se zapošljava u tvrtki 'MD Profil', zatim kao sudski savjetnik na Visokom prekršajnom sudu, potom slijedi spektakularan niz funkcija u državnoj upravi: Šemper biva tajnik predstojnika Ureda Koordinacije za unutarnju politiku, pa tajnik ravnatelja istog ureda, potom tajnik ravnatelja Ureda Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom, pa tajnik ravnatelja Ureda Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti i hrvatske branitelje i tajnik ravnatelja Ureda Koordinacije za upravljanje državnom imovinom.

Od 2018. do 2020. radi kao savjetnik za informacijsku sigurnost u Glavnom tajništvu Vlade, paralelno je i savjetnik Koordinacije za upravljanje državnom imovinom, a od 2020. radi u Uredu potpredsjednika Vlade na vršitelj dužnosti predstojnika, da bi lani i službeno postao predstojnik. Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga najavila je da će pokrenuti njegovo razrješenje.