optimistične najave

Primorac: Oko sredine ljeta Hrvatska bi se mogla početi osjećati komotno i više neće biti razloga za paniku od koronavirusa

20.05.2021 u 23:24

Bionic
Reading

Znanstvenik Dragan Primorac u četvrtak navečer je komentirao aktualnosti iz borbe protiv pandemije koronavirusa. Previdio je da bi se i Hrvatske vrlo brzo mogla opustiti

Kada će u Hrvatskoj biti pod kontrolom? Prešli smo milijun cijepljenih, svaka treća odrasla osoba u Hrvatskoj je cijepljenja. Mislite li da će mjesec dana situacija biti povoljna kao da nema korone?

Primorac je za RTL Direkt kazao da ako pogledamo da je dva puta cijepljeno oko 340 tisuća ljudi, to su zadnji podaci iz Ministarstva zdravstva, onda je potpuno jasno da uz populaciju koja je procijepljena prirodnim putem do sredine ljeta ili kasnije možemo doći u jednu situaciju da će Hrvatska osjećati vrlo komforno i neće biti razloga za nikakvu paniku.

Primorac smatra da nema ni razloga za strah od indijskog soja koji bi uskoro mogao preuzeti primat u Ujednjenom Kraljevstvu jer sad puno više znamo o virusu nego što smo znali ranije.

'Na primjer, studija koja je objavljena u New England Neuro Medicine gdje su kolege iz Katra utvrdili da je 75 manja šansa da osoba koja je cijepljena može doći u poziciju da dobije covid-19, iako se radi o indijskom soju, to je iznimno ohrabrujući podatak. Dakle cjepivo štiti...', poručio je Primorac

I djeluje protiv ovih mutiranih sojeva, složio se znanstvenik

'I ono što mi znamo iz različitih studija, pogotovo iz Južnoafričke Republike, da se u jednoj fazi primjetilo, ako usporedite standard i onaj prvi soj da protutijela koja su protiv njega razvijena se toliko ne vežu na novi soj virusa, ali dalje se vežu i dalje su učinkovita i minimalan broj ljudi je dobio težu kliničku sliku, što je vrlo ohrabrujuće', objasnio je Primorac.

Komentirao je i činjenicu da se virus širi među cijepljenom populacijom na Sejšelima.

'Znači, populacija 100.000 ljudi, negdje 60.000 je cijepljeno i unutar toga je njih 60 posto cijepljeno sa kineskim cjepivom Sinopharmom, za kojeg kažu da je uspješnost rezultata cijepljenja oko 70 posto. Najbitnija je stvar što 80 posto onih koji su cijepljeni praktički nisu dobili težu kliničku sliku i nisu hospitalizirani. Mi nikad ne možemo ni znati kakva je snaga i učinkovitost našeg imunosnog sustava, čak i ako nemate prisutna niti protutijela u vašoj cirkulaciji, vi ne znate jeste li razvili takozvanu staničnu imunost. Zbog toga nedavno objavljen rad i Scienceu vrlo jasno kaže da razina protutijela u vašoj krvi nije znak snage vašeg imunosnog sustava u odnosu na SARS-CoV-2 virus. Tako da još dosta tih nepoznanica stoji, ali ja mislim da će situacija na Sejšelima vrlo brzo biti pod kontrolom', poručio je Primorac.