SLUČAJ TURIBAK

Prijetnjom silovanjem u Lepoglavi inspektor iznuđivao priznanje?

12.07.2013 u 19:52

Bionic
Reading

Zagrebačka policija ispitat će je li njihov inspektor Šimatović tjerao Tomislava Turibaka da prizna ubojstvo brata Hrvoja prijeteći mu da će iz Remetinca biti odveden na 30 godina u Lepoglavu gdje će ga silovati

Te su Tomislavove riječi su prenijeli Tomislavovi i Hrvojevi roditelji Lidija i Ivan Turibak. Od PUZ-a je Večernji list pokušao doznati i kako je moguće da tijekom očevida ubojstva nisu u stanu pronašli Hrvojeve traperice, koje su bile u ormaru, te crvenu žensku majicu zguranu između kreveta i zida – odjeću koju je obitelj pronašla u stanu gotovo godinu nakon ubojstva.

No policija na to nije odgovorila pravdajući se da kriminalističko istraživanje i dalje traje te stoga ne mogu iznositi detalje vezane uz njegov tijek. Umirovljeni policijski inspektor Branko Lazarević, koji je većinu svog radnog vijeka proveo obavljajući očevide najsloženijih zločina, i sam se čudi ovom propustu policije. On objašnjava da tijekom one prve, statičke faze očevida policija mora promatrajući zabilježiti sve što vidi, to evidentirati i fotografirati:


'Tijekom drugog, dinamičkog dijela očevida okreće se tijelo žrtve, iznosi, opisuje... U potrazi za dokazima rastavljaju se sifoni, namještaj, ruše se zidovi, sve što treba. S obzirom na to da se ubojstvo studenta dogodilo u zatvorenom prostoru, bili su to idealni uvjeti za obavljanje očevida', kaže Lazarević, danas savjetnik u listu 24sata.

Naglašava da nigdje nije propisano u kojem roku očevid mora biti gotov i kaže da je policija pogriješila što je stan otpečatila a da nije učinila sve što je trebala i morala. Čudi ga i što je policajac dirao nož u stanu, i to bez rukavica, te tako ostavio svoje otiske.