PREKINUTO IZLAGANJE

Prijetnja smrću u Gradskoj vijećnici

20.02.2013 u 18:26

Bionic
Reading

Javno izlaganje Urbanističkog plana Karma u zadarskoj Gradskoj vijećnici prekinuto je zbog prijetnje smrću upućenoj arhitektu Peri Marušiću i njegovom ocu Pavlu. Njima je zaprijetio Dario Stipčević Balila koji je tijekom izlaganja Pere Marušića vrijeđao i psovao njega i oca

'Koja bi budala pristala na ovo, osima budale Balile. I onda kada ubijem onoga starog čovika reći će eno ga Balila budala. Ti stari idi u penziju a ti ga mladi možeš pratiti', - kazao je Stipčević s kojim je Marušić izvan govornice pokušao razjasniti nejasnoće koje su ga uznemirile.

Marušić se nakon eskalacije i teških riječi pojavio za govornicom i rekao: 'Ja ću sada prekinuti ovo sve. Meni je upravo gospodin Stipčević zaprijetio da će mi ubiti ćaću, mene, svih. Kao izvođači ovoga plana sada ćemo otići. Odustajemo od plana i ne želimo da se u naše ime išta donese, ili neka dođe policija za prijetnje smrću koje smo upravo primili.' - kazao je mlađi Marušić. Stipčević je uzvratio kako nije mislio ozbiljno.

Pročelnik gradskog odjela za graditeljstvo Grada Zadra Matko Segarić bio je zatečen. 'Pustit ćemo da se strast smire pa ćemo vidjeti što će biti. Na ovom planu primjedbe mještana i suvlasnika zemljišta bile su minimalne, nažalost svjedoci smo neprimjerenog ponašanja sudionika'.

Marušić je za portal 057info pojasnio razloge svoga postupka.'Ne želim trpjeti ovakve pritiske. Nismo radili za nečije interese. Radili smo samo po urbanističkoj struci i zakonu. Ne želimo na ovaj način imati išta s ovim planom, iako 99 posto ljudi želi donošenje plana Karme. Sada je ispalo da radimo protiv pojedinaca kojima smeta svaki urbanistički propis. Taj prosto nije puno devastiran, no ako se ne želi donijeti urbanistički plan, neka se onda radi na divlje', - poručio je arhitekt Pero Marušić.

Donošenje UPU plana Karma dva je puta zaustavljeno. Radionica Marušić prije 13 godina sklopila je ugovor s Gradom Zadrom. Tada je to bio Detaljni plan uređenja, čije je donošenje bilo blokirano 2002. godine. Izmjenama zakona o građenju DPU postaje Urbanistički plan uređenja za kojeg je prije više od pet godina održana predrasprava na kojoj je tadašnja poglavarica za graditeljstvo Nives Kozulić najavila kako će se uskoro održati rasprava. Do nje je, međutim, došlo tek sada.