ZAŠTITA ŽIVOTINJA U SABORU

Prije 'lex Perkovića' zastupnici raspravljali o tuljanima

27.09.2013 u 12:13

Bionic
Reading

Saborski klubovi pozdravili su na jutrošnjoj sjednici nakanu da se u hrvatsko zakonodavstvo ugrade europske uredbe kojma će se poboljšati zaštita životinja, a HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak upitala je kada će Ministarstvo poljoprivrede u proceduru uputiti i zakon o zaštiti poljoprivrednika

Prijedlog zakona o provedbi uredbi Europske unije o zaštiti životinja, kako je pojasnio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zabranjuju uporabu stupica na području država članica, a definiraju se i uvjeti za odmorišta za životinje na kojima borave najmanje 12 sati ili dulje.

Također naglasak je stavljen i na zaštitu životinja tijekom prijevoza, te zabrani stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz krzna mačaka i pasa i proizvoda koji sadrže takvo krzno. Uredbe EU zabranjuju i stavljanje na tržište i unošenje na područje EU proizvoda od tuljana.

Laburist Branko Vukšić apelirao je na nadležne inspekcije da rade temeljito svoj posao kako takve humane uredbe o zaštiti životinja ne bi ostale mrtvo slovo na papiru.

Za zaštitu životinja založila se i HDZ-ova Đurđica Sumrak koja je ustvrdila kako je šverc zaštićenim životinjama jedan od najunosnijih biznisa. 'Kažu da je čak unosniji od šverca ljudima', ustvrdila je pozvavši na poštivanje zaštićenih vrsta.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor zamjerila je što takav zakon nije donešen još prije tri mjeseca, a laburist Vukšić joj je odgovorio kako 'nije tronut' činjenicom da zakon primjenjujemo tri mjeseca kasnije.

'Daj Bože da su nam to najveći grijesi kao članice EU i civilizirane zemlje', kazao je.