'VEPAR'

Pri kraju projekt prevencije katastrofalnih poplava vrijedan 33, 2 milijuna eura

11.11.2023 u 14:52

Bionic
Reading

Kraju se privodi projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj – VEPAR, pokrenut radi prevencije katastrofalnih poplava, vrijedan 33, 2 milijuna eura, a njegov nastavak trebao bi donijeti 250 milijuna eura investicija

Rečeno je to na 4. Godišnjoj konferenciji projekta koju su održali Hrvatske vode, kao vodeći i Državni hidrometeorološki zavod, kao projektni partner.

Na konferenciji je predstavljen dio do sada provedenih aktivnosti projekta VEPAR, vrijednog 33, 2 milijuna eura od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija, a preostalih 15 posto Hrvatske vode i DHMZ.

'Projekt VEPAR značajno jača sustav obrane od poplava u Hrvatskoj, pripreman je nekoliko godina, a posljednje 2-3 se realizira', rekao je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović.

Kroz projekt je, naveo je, nabavljena oprema koja se koristi u operativnoj obrani od poplava kao što su box barijere, vozila, čamci i ostali alati koji su iznimno važni, a raspodijeljeni su na svih šest vodnogospodarskih odjela u Hrvatskoj.

Dujmović je najavio i kako bi projekt VEPAR trebao dobiti nastavak za koji, ako se prihvati, očekujemo oko 250 milijuna eura investicija. Tim projektom će se, između ostalog, sanirati 60 velikih crpnih stanica u Hrvatskoj, dodao je Dujmović.

Aktualni projekt VEPAR, naglasila je njegova koordinatorica projekta Mojca Lukšić, sastoji se od 68 ugovora, od čega su 44 u cijelosti izvršena, dok će preostali biti završeni do kraja ove godine.

'Aktivnosti koje neće biti u cijelosti dovršene do kraja bit će realizirane tijekom 2024. godine, dok će nastavak programa negrađevinskih mjera biti realiziran kroz projekt VEPAR 2, do kraja 2029. godine', zaključila je Lukšić.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt VEPAR potpisan je u rujnu 2019., planirano je da projekt traje četiri godine, do konca 2023. Provedbom negrađevinskih mjera kroz projekt VEPAR očekuje se smanjenje rizika od poplava u Hrvatskoj za sedam posto.