PREŽIVIO RAT, STRADAO U MIRU

Preminuo Marko Odžak, jedan od najboljih pirotehničara

  • +13

Eksplozija kod Knina

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bionic
Reading

Od teških ozljeda zadobivenih u eksploziji zaostale mine u vojarni Pađene kraj Knina popodne je u kninskoj bolnici preminuo jedan od trojice ozlijeđenih pirotehničara

Ravnatelj kninske Opće bolnice 'Hrvatski ponos' Oliver Ojdanić potvrdio je da je pirotehničar preminuo nešto iza 15 sati. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o skupniku HV-a Marku Odžaku iz Karlovca, koji je u eksploziji zadobio teške ozlijede u predjelu trbuha i ekstremiteta.

General-bojnik Mate Ostović rekao je da je poginuo jedan od najboljih pirotehničara koje je Hrvatska vojska imala. Potvrdio nam je da je tragično stradali pirotehničar poginuo najvjerojatnije zaostalog projektila, najvjerojatnije granate

'Razgovarao sam s ozlijeđenim djelatnikom Perkovićem koji mi je rekao da je to bio kraj njihova radnog dana i da se sjeća samo eksplozije. Nismo u zadnjih godinu dana u Pađenama prikupili preko 40.000 ostataka projektila koji su bili na skladištu, a i oko 2000 zaostalih iz 2. svjetskog rata. Naši pirotehničari su i danas prikupljali sredstva, a pravilo je bilo da se ona sredstva koja se ne mogu prikupiti uništavaju na licu mjesta. Sada vam ne mogu reći o kojoj se vrsti eksplozivnog sredstva radi i kako je došlo do eksplozije, ali nadležne službe provode istražne radnje. Ono što znam jest da su svi bili adekvatno zaštićeni zaštitnom opremom, no nažalost svaki dan ovog posla je rizik. Pokojni Odžak bio je jedan od naših najboljih pirotehničara kojeg smo nažalost danas izgubili. Ministar Ante Kotromanović posjetit će obitelj poginulog i izražavamo sućut', rekao je Ostović.


U eksploziji mine u vojarni Pađene danas su oko 10,40 sati ozlijeđena još dva pirotehničara, također pripadnika Oružanih snaga. Jedan je zadržan na liječenju u kninskoj bolnici zbog lakših površinskih ozlijeda na tijelu, dok je drugome pomoć pružila Hitna i pušten je na kućnu njegu, kazao je dr. Ojdanić.

Eksplozija mine u nekadašnjem vojno skladišnom kompleksu u Pađenima dogodila se prilikom razminiranja zaostalih minsko-eksplozivnih tvari s područja nekadašnje vojarne. Zaostalo sredstvo nalazilo se u travi u vojno skladišnom prostoru.