rekordan broj

Preko La Mancha u Britaniju stigao nikada veći broj migranata, Sunak pod pritiskom

27.03.2024 u 14:46

Bionic
Reading

Više od 4600 tražitelja azila stiglo je od početka 2024. u čamcima u Veliku Britaniju, rekordni broj u prva tri mjeseca u nekoj godini što izaziva političku glavobolju premijeru Rishiju Sunaku

Podaci ministarstva unutarnjih poslova pokazali su u srijedu da je do 26. ožujka u prelaženju La Mancha opaženo 4644 ljudi. U istom razdoblju prošle godine bilo ih je 3770, a 4162 prethodno rekordne 2022. godine.

Sunak se nada da će plan za vraćanje migranata iz Britanije u Ruandu odvratiti ljude od opasnog prelaska kanala između Britanije i Francuske. Zakon, koji operacionalizira taj plan, trebao bi idućega mjeseca proći u parlamentu.

Ukupni godišnji broj dolazaka pao je za 36 posto u odnosu na rekordnu 2022., pa je Sunak ustvrdio da njegova vlada uspijeva "zaustaviti čamce", što je jedno od njegovih ključnih obećanja uoči izbora koji se očekuju krajem godine.

No, podaci za tri mjeseca 2024. izlažu sve većem pritisku Sunaka čiji konzervativci u anketama prilično zaostaju za laburistima.

"Unatoč dokazima koji pokazuju suprotno, Rishi Sunak uporno tvrdi Britancima da se prelasci čamaca smanjuju i da se njegovo obećanje ispunjava", rekao je glasnogovornik laburista.