TUŽNA OBLJETNICA

Molitva za žrtve agresije na Vukovar u dvorištu vukovarske bolnice

17.11.2018 u 19:38

Bionic
Reading

I U predvečerje 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice u subotu je upriličena molitva te paljenje svijeća kod spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je, pored velikog broja okupljenih građana, nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović, koja podno spomenika također upalila svijeću.

U molitvi su sudjelovali te su svijeće upalili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, djelatnici vukovarske bolnice predvođeni ratnom i sadašnjom ravnateljicom Vesnom Bosanac te drugi.

Vukovarsko Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata od ranog dopodneva obilazi velik broj domoljuba iz cijele Hrvatske i okolnih država koji će u nedjelju u tom gradu stradalniku sudjelovati u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu. Najveći broj ljudi dolazi u skupnim posjetima te su se tako na groblju u subotu mogle zapaziti skupine domoljuba iz Dubrovačko-neretvanske županije, Ljubuškog i Gruda iz BiH, Međimjurja i Gospića.

Oni će se u nedjelju pridružiti tisućama onih koji će doći u Vukovar kako bi odali počast ubijenima i nestalima u obrani Vukovara 1991. godine. U Koloni sjećanja svi će oni proći 5,5 kilometara dugi put od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

  • +9
Paljenje svijeća ispred Opće bolnice Vukovar uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Središnji komemorativni program u sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji se i ove godine održava pod geslom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta”, počet će u nedjelju u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće bolnice, odakle će sudionici u Koloni sjećanja proći gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi željezanski biskup, mons. Egidije Ivan Živković.

Bitka za Vukovar u kojoj su, prema podacima vukovarske bolnice, ubijena ili poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, od kojih 905 do sloma grada, a ranjeno je 1219 branitelja i civila, počela je 25. kolovoza 1991. kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

  • +7
Predsjednica Grbar-Kitarović u Lovasu s mještanima upalila svijeće za Vukovar Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Opkoljeni Vukovar branilo je oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon tromjesečne vojne opsade obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u subotu popodne odala je počast stradalima u Domovinskom ratu paljenjem svijeće kod Spomen križa hrvatskih branitelja u Lovasu.

Predsjednicu je dočekala većina mještana sela Lovasa i veliki broj djece.

Kako je najavljeno, Grabar Kitarović bi u 19 sati trebala odati počast žrtvama rata u krugu vukovarske bolnice.

Predsjednica je danas trebala biti i u Škabrnji, ali je put otkazan zbog jake bure.