povreda privatnosti

Pravobraniteljica: Medijska je odgovornost u izvještavanju o djeci

29.01.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u ponedjeljak je, potaknuta brojnim medijskim objavama koje se odnose na djecu, upozorila medije na njihovu odgovornost u izvještavanju o djeci

Djeca imaju pravo na potpunu zaštitu identiteta u medijima u svakoj situaciji kada se o njima izvještava, a pogotovo ako bi otkrivanje identiteta moglo štetiti njihovoj dobrobiti. Povreda privatnosti djeteta je i kazneno djelo“, naglasila je pravobraniteljica nakon brojnih medijskih objava o djeci žrtvama nasilja, smrtnim stradanjima, o djeci počinitelja prekršaja i kaznenih djela, o djeci u središtu roditeljskog sukoba...

Istaknula je i da se te zakonske odredbe vrlo često krše ili proizvoljno tumače, „dijelom zato što nakladnici i urednici s njima nisu upoznati“, a mnogi ih i svjesno krše, znajući da je malo vjerojatno da će za to biti sankcionirani.

Poručila je da su mediji obvezni štititi osobnost i integritet djeteta prikrivanjem identiteta djeteta, odnosno svih podataka prema kojima se on može otkriti, posebice u situaciji u kojoj bi mu medijsko izlaganje moglo štetiti.

Jednom objavljeni podaci postaju dostupni svima

Helenca Pirnat Draičević naglasila je da je važno uvijek promisliti o mogućoj štetnosti za dijete te prije objave medijskog sadržaja procijeniti može li ono ugroziti ili osramotiti dijete, naštetiti mu, ugroziti njegovu privatnost, odnosno uznemiriti ga.

Jednom objavljeni podaci o djeci postaju dostupni svima, te se mogu koristiti u različite svrhe, pa i na štetu djece, navela je.

„Naglašavamo kako činjenicu da je netko sam, svojevoljno objavio podatke o svojoj djeci na svojim profilima na javno dostupnim društvenim mrežama novinari najčešće tumače kao prešutni pristanak za objavu u medijima. Međutim, i u tim situacijama, pa i onima u kojima se roditelji izravno obraćaju medijima podastirući činjenice iz privatnog života djeteta, treba imati na umu Kodeks časti hrvatskih novinara i voditi računa o dobrobiti i zaštiti dostojanstva djece“, istaknula je pravobraniteljica.

Oprez preporuča i u slučaju kad roditelji imaju potrebu podijeliti snimke, fotografije i zajedničke trenutke s djecom. „Naime, i takve objave mogu biti nekontrolirano proširene te izazvati neprimjereno reagiranje šire javnosti, čime se povećava rizik da će dijete biti izloženo dodatnim komentarima, što može biti štetno i uznemirujuće za dijete“, napomenula je.

Pravobraniteljica je podsjetila da Konvencija o pravima djeteta svakom djetetu jamči pravo na zakonsku zaštitu protiv miješanja u njegovu privatnost, obitelj, dom ili prepisku, kao i zaštitu protiv nezakonitih napada na njegovu čast i ugled.

Napomenula je da odredbe o zaštiti privatnosti djeteta sadrže i zakoni o medijima i o elektroničkim medijima i Pravilnik o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima.