domagoj jakopović ribafish

Poznati bloger i profesor geografije kreće u plivačku avanturu RokOtok

05.07.2019 u 13:40

Bionic
Reading

U gotovo mjesec dana preplivat će 92 kilometra i obići 17 jadranskih otoka. Domagoj Jakopović, popularni Ribafish, u more će skočiti s plaže Lapad u Dubrovniku u subotu 6. srpnja i otisnuti se u avanturu u spomen na svojega sina Roka s jedinstvenim ciljem – spajanja roditelja i djece, očuvanja planeta, buđenja avanturističkog duha i poticanja želje za putovanjima

'Zdravlje je na prvom mjestu, sve je njemu podređeno. U krevetu sam već u 22 sata', otkriva za tportal Domagoj Jakopović Ribafish kako se priprema za jedinstven plivački pothvat RokOtok kao nastavak istoimenog romana u spomen na preminulog sina Roka.

Ideja je potekla iz sna koji je pretočio u javu.

'Prije godinu dana sam imao čudan san. Nisam znao je li to san ili java. Vidio sam se kako plivam na neki otok, Rok je sa mnom i svi su sretni, nešto slave. Tog sam trenutka shvatio da bi se mogao roditi projekt RokOtok', detaljno je u najavnom videu objasnio razloge ovog plivačkog pothvata u kojem, između ostalog, govori o tome kako su on i Rok voljeli jako putovati, a u 12 godina obišli su pet država, posjetili 18 hrvatskih županija i osam otoka.

Domagoj Jakopović Ribafish planira skočiti u more 6. srpnja na plaži Lapad u Dubrovniku te zaplivati prema Mljetu. U gotovo mjesec dana želi učiniti ono što do sada nitko nije – preplivati 92.065 metara ili 92 kilometra. Projekt je podijelio na tri etape, odnosno tri ljeta.

RokOtok Izvor: Ostale fotografije / Autor: Domagoj Jakopović Ribafish/Privatna arhiva

'Cilj je oplivati 50 otoka podijeljeno na tri etape, odnosno tri ljeta. Svakog ljeta po njih 17', izračunao je on.

Na popisu se nalaze od najmanjih do velikih otoka. Ove godine planira plivajući obići Lopud, Koločep, Šipan, Mljet, Korčulu, Lastovo, Prežbu, Šćedro, Hvar, Vis, Veliki Budikovac, Biševo, Brač, Šoltu, Drvenik Veli te ovogodišnju plivačku rutu završiti na Čiovu.

'Najmanji otok na ovogodišnjem popisu je Veliki Budikovac kod Visa, koji ima samo jednog stanovnika, a on nije svjetioničar', govori Ribafish, kojemu plivanje nije nikakva novost jer je, dodaje, prije 20 godina dva puta zaredom ponio titulu veteranskog prvaka u tom sportu.

Posljednje pripreme brusi jednom tjedno na bazenu, a kombinira ga uz dva odlaska u teretanu. Na cijelom plivačkom pothvatu bit će pod budnim okom tri liječnice, kapetana brodice i snimatelja. Korisne savjete za RokOtok dobio je i iz tima Dine Levačić, hrvatske daljinske plivačice i prve Hrvatice koja je preplivala La Manche.

  • +4
Promocija knjige Domagoja Jakopovića Ribafisha Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Plivao sam puno tih maratona. Nije mi problem za hranu jer mi se želudac stisne, ali mi je tim Dine Levačić udijelio neke korisne savjete koje do sada ni sam nisam znao. Tako se recimo svakih 20 minuta usta moraju ispirati pitkom vodom', otkriva Ribafish.

Najdulja ovogodišnja plivačka ruta čeka ga između Mljeta i Korčule. Udaljenost od 17 kilometara planira isplivati za 10 sati dok će mu najkraća etapa iznositi 15 metara između Lastova i Prežbe.

'Plivanje je ovdje sredstvo za spajanje roditelja i djece, buđenje avanturističkog duha, očuvanja planeta te da cijene ono što imaju. Da se potakne ljubav jer onda projekt ima smisla. Da roditelji djeci pročitaju svaku večer prije spavanja jedno poglavlje knjige 'RokOtok', da se pročuje dobra priča', objašnjava ovaj profesor geografije, novinar i bloger koji će na svakom otoku do kojega na ovogodišnjoj ruti planira doplivati govoriti djeci o ekologiji, putovanjima, a nakon toga krenuti u potragu za 'skrivenim blagom'.

Od zadane rute odstupit će samo u jednom slučaju, zbog vremenskih prilika.