podrhtavanje tla

Potres 5,6 po Richteru pogodio Crnu Goru, EMSC se užario od poruka iz Hrvatske

14.03.2024 u 06:02

Bionic
Reading

Seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su u 4 sata i 6 minuta jak potres magnitude 5,6 u Crnoj Gori 56 kilometara sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva

Crnogorski Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju navodi da je potres bio magnitude 5,4, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stupnjeva na Mercallijevoj ljestvici, dok je Euromediteranski seizmološki centar izvijestio da je magnituda bila 5,3.

Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od Gacka, 28 kilometara od Nikšića.

Procijenjena dubina je oko deset kilometara, a osjetio se u Dalmaciji, Hercegovini i Srbiji.

Za sada nema informacija o ozlijeđenima ni o materijalnoj šteti.

Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta, od 3,4 stupnja prema Richteru, s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice.

Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko.

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.

Osjetio se širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

Nekoliko stotina korisnika EMSC-a javilo je da se potres osjetio u Hrvatskoj.

'Dobro je treslo', 'Dugo i snažno', 'Probudilo me. Jako i dugo', 'Umrla sam od straha', 'Probudio nas, dugo je trajao', 'Cca 10-ak sekundi' i 'Dobro je zaljuljalo', glase neke od reakcija.