POPUSTILA SUŠA

Normalizira se promet u Panamskom kanalu, tranzit se pojačava

16.04.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Uprava Panamskog kanala objavila je da će od sredine svibnja znatnije povećati broj rezervacija za tranzit brodova zbog prognoza o popuštanju suše koja je znatno smanjila tranzit u protekle dvije godine

Kroz kanal će od 7. do 15. svibnja prolaziti 24 broda dnevno, a od 16. svibnja 31 brod, objavila je uprava u ponedjeljak.

U lipnju otvorit će mogućnost dodatnih rezervacija i za Neopanamax i dodati još jedan brod za trazit kroz glavni kanal.

Uprava objašnjava odluku popuštanjem suše koje se očitovalo u procjenama o razini vode u umjetnom jezeru, rezvoaru za punjenje kanala.

U 2023. smanjili su tranzit u nekoliko navrata i u siječnju ove godine bio je manji za 42 posto nego u najprometnijem prošlogodišnjem mjesecu, prema podacima UNCTAD-a.

Tranzit brodova smanjuje se već dvije godine zbog suše, istaknuli su u UNCTAD-u, podsjećajući da dugotrajni poremećaji u tranzitu, posebno u kontejnerskom prijevozu, mogu izravno ugroziti nabavne lance. To bi pak moglo dovesti do kašnjenja pošiljki i većih troškova i raspiriti inflaciju, naglasili su.

Naznake oporavka prometa kroz Panamski kanal pojavile su se u ožujku kada je uprava prvi puta počela primati više rezervacija.