MINISTRI DAJU OSTAVKE

Portugalu prijeti pad vlade zbog mjera štednje

03.07.2013 u 14:14

Bionic
Reading

Portugalska vlada desnog centra mogla bi pasti nakon što je ostala bez dva ključna ministra, no premijer i dalje odbija priznati neuspjeh svojih mjera štednje i nastoji spasiti vladajuću koaliciju

Premijer Pedro Passos Coelho, koji je večer prije, u svečanom govoru naciji, poručio da neće podnijeti ostavku, nastoji ostaviti dojam da je sve u redu pa je tijekom jutra otputovao na konferenciju o nezaposlenosti među mladima u Berlinu.

No, portugalski tisak oštro kritizira ostavke dvojice ministara u zadnja 24 sata, ocjenjujući političku krizu u zemlji 'tragičnom', 'patetičnom', 'apsurdnom' i 'neoprostivom'.

Ministar financija Vitor Gaspar ostavku je podnio u ponedjeljak, a u utorak šef diplomacije Paulo Portas. Kao razlog navodi se 'neslaganje' s premijerom.

Portas je vođa male konzervativne stranke CDS-PP, partnera Socijaldemokratske stranke u koaliciji desnog centra koja je na vlasti od lipnja 2011.

Premijer je odbio njegovu ostavku i poručio da će pokušati prevladati krizu s CDS-PP-om kako bi sačuvao političku stabilnost u zemlji.

Analitičari, međutim, sumnjaju mogu li se dvije stranke pomiriti, tim više što se očekuju ostavke i ministra za poljoprivredu te socijalna pitanja, također iz Portasove stranke.

Većina komentatora smatra da je ova kriza označila kraj vladajuće koalicije, koja je vladi omogućila stabilnu većinu u parlamentu za provedbu mjera štednje, koje od Portugala traže međunarodni vjerovnici u zamjenu za pomoć vrijednu 78 milijardi eura.

Očekuju se stoga prijevremeni izbori, no posljednju riječ imat će predsjednik Anibal Cavaco Silva, koji može raspustiti parlament i raspisati izbore.

Kriza bi mogla imati i gospodarske posljedice. Neki već spominju mogućnost da bi Portugal mogao biti prisiljen zatražiti drugi program pomoći s obzirom na to da bi gospodarstvo ove godine moglo pasti za 2,3 posto, a nezaposlenost doseći 18,2 posto.

Zabrinutost je izrazio i Bruxelles, koji je od Lisabona zatražio da 'razjasni situaciju što je moguće prije'.